Хиляди поискаха равни права на пушачи и непушачи

Ресторантьорите заплашиха, че протестът им ще прерасне в гражданско неподчинение

Няколко хиляди души в цялата страна се включиха в националния протест за отмяна на пълната забрана за пушене на обществени места, организиран в четвъртък.

Организацията на недоволните бе поета от собствениците на заведения. Според ресторантьорите само за няколко месеца от влизането в сила на ограничението от 1 юни в сектора са съкратени 20 000 души.

Протестиращите обявиха взето решение за внасяне в Народното събрание на писмо с исканията и предупредиха, че ако управляващите не се съобразят с тях, от 1 декември ще се премине към гражданско неподчинение и национален бойкот на забраната.

В София протестът се проведе пред сградата на Народното събрание, където се стекоха близо 2000 души.

Трябва да има места за свободен избор, където хората да могат да пушат. Пушачът не е престъпник, заявиха участниците в акцията и поискаха законът да бъде върнат в предишния му вид, когато даваше възможност заведенията да работят с помещения за пушачи и непушачи.

Държавата си позволява да произвежда и продава продукти на тютюневата индустрия, а ние сме на ръба на оцеляването, оставете ни в нашата страна, оставете ни да работим, призоваха участниците в митинга, които скандираха "Промяна!" под прозорците на депутатите.

Организаторите на акцията уточниха, че исканията им нямат нищо общо с политиката и призоваха депутатите да не разделят обществото на пушачи и непушачи.

Шествието в Бургас пък събра около 1000 души, съобщи БТА. Шествието започна от площад "Тройката" и премина по централната улица "Александровска" до сградата на общината. В протеста се включиха собственици на заведения, управители, сервитьори, бармани, кухненски персонал, граждани. Протестът бе подкрепен с изпълнения на местни музиканти.

Малко над 200 недоволни от забраната за пушене се събраха в Пловдив. Организаторите обявиха, че от 1 до 10 декември възнамеряват да обявят гражданско неподчинение, по време на което ще бойкотират забраната и ще позволят на клиентите си да пушат по всяко време и навсякъде.

Другата форма, която се обмисля, е блокирането на магистралите и основни пътни артерии. Според собствениците на заведения, заради този закон ще се наложи да бъдат уволнени много хора и около 30% от заведенията ще фалират.

Собственици на заведения в Хасково също се включиха в националния протест. Те подредиха празни маси със столове около тях на площада срещу областната администрация в града. Според председателя на местната браншова асоциация на ресторантьорите и хотелиерите Стойчо Ганашев, оборотът на заведенията е намалял драстично от края на лятото. По думите му в някои от кафенетата и баровете спадът е около 90 на сто. Той добави, че две или три заведения вече са затворили, като една от основните причини за това е забраната за тютюнопушене.

Около 300 души се присъединиха към протеста на Шуменската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите. Работещите в заведенията носеха ленти с надпис "уволнен" и "съкратен".

Около 100 души се включиха в Търговище в националния протест. На централния площад 33 собственици на заведения подредиха празни маси, с което показаха липсата на клиенти, след въвеждането на забраната за тютюнопушене.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?