Мълчалив поход за живота

Хиляди поискаха строги санкции за убийците на пътя на шествия в цялата страна

Сн. БГНЕС

Хиляди хора от цялата страна се включиха в ”Мълчалив поход за живота” в памет на 4-годишния Паоло, който беше прегазен от джип на пешеходната зона в Стара Загора. В около 20 града на страната в събота по обяд се проведоха протестни шествия с искане за по-строги санкции за убийците на пътя.

Сред исканията са адекватни наказания, стриктен контрол за спазване на закона, забрана за напускане на страната на нарушителите, цялостно обезпечаване на зони около училища, градини и пешеходни пътеки.

В Стара Загора родители и техните деца се събраха пред сградата на старозагорската община и извървяха бавно и мълчаливо пътя до лобното място на Паоло, където оставиха цветя и запалиха свещи.

Десетки хора се събраха и на площад "Народно събрание" в София, за да изразят съпричастност към загубата на родителите на детето и да отправят искания за адекватни наказания.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че ще инициира среща с ръководството на Пътната полиция, за да се увеличи контролът в пешеходните зони на града. До този момент в столицата няма изцяло изградена пешеходна зона, но се работи в тази посока. Кметът даде за пример улиците "Пиротска" и булевард "Витоша" и посочи, че там забраната за движение на автомобили се спазва.

Над 100 майки с децата си се събраха пред сградата на общината във Варна, за да подкрепят протеста срещу убийците на пътя. Те поеха на протестно шествие по улиците на града. Майките оставиха пред сградата на Варненския окръжен съд детски играчки, запалиха свещи.

Организатори на протестите в страната са сдружение ”Зачатие" и фондация ”Искам бебе". Към тях се присъединяват фондация ”Нашите недоносени деца", Сдружение ”Настоящи и бъдещи майки", Българска асоциация на пострадалите при катастрофи и Фондация ”Безопасни улици от Валя", Националното движение ”Червена пътека”.

Споделяне

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?