Хиляди поляци отново протестираха срещу правителствените реформи

Хиляди поляци отново протестираха срещу правителствените реформи

Противници на новото дясно правителство на Полша отново протестираха в събота във Варшава и други градове срещу политиката на управляващите, която според тях заплашва демокрацията и свободата на медиите, съобщи Асошиейтед прес.

Уличните протести бяха организирани от нова група, наричаща се "Комитет за защита на демокрацията", която миналия месец събра десетки хиляди поляци срещу управляващата партия "Право и справедливост". Този път хиляди хора, развяващи националния флаг и знамето на ЕС се събраха във Варшава, Вроцлав, Краков, Лодз и Катовице. Протестиращите казват, че промените, които правителството направи, за да постави под свой контрол конституционния съд и държавните медии заплашват свободата на медиите и демокрацията.

"В тази страна веднъж вече имахме централно контролирана телевизия", заяви възрастен протестиращ във Варшава, цитиран от ДПА.

Новият медиен закон влезе в сила вчера, като прекъсна мандатите на директорите на държавното радио и телевизия и прехвърли правомощията по назначаването им на министъра на финансите, вместо на медийна комисия, която се отчита пред парламента. Министърът незабавно назначи десния политик и журналист Яцек Курски начело на обществената телевизия.


Миналият месец парламентът внесе промени в закона за назначаване на съдии в Конституционния съд.

Тези действия предизвикаха безпокойство сред някои лидери на ЕС. Европейската комисия ще обсъди в сряда въпроса за върховенството на закона в Полша. Правителството, което встъпи в длъжност през ноември, казва че трябва да реформира някои държавни институции, защото представляват само интересите на предишното либерално ръководство. Опозицията обаче посочва, че представителите на "Право и справедливост" обикновено бойкотират медийните програми и не отговарят на покани от медиите, отбелязва ДПА.

Споделяне

Още от Европа