Хиляди поляци протестираха срещу политизирането на съдебната власт

Хиляди поляци протестираха срещу политизирането на съдебната власт

Хиляди поляци се събраха в неделя на протест пред парламента срещу политизирането на съдебната власт. Повод за това стана приетият преди ден от Сената законопроект, който дава правомощия на депутатите и правосъдния министър да назначават съдии без консултации с магистатските среди. С решението се прекратява мандатът на сегашния кадрови орган - Националния съдебен съвет, а над половината от неговия състав ще бъде избран от депутатите.


Управляващата партия "Право и справедливост" подготвя и подмяна във Върховния съд, като аргументът е, че е необходима по-голяма ефективност и отчетност на съдебната власт.

Правителството твърди, че реформата е необходима, тъй като правосъдието и корумпирано и служи само на интереса на елитите.

За да влезе в сила, законът трябва да бъде подписан от президента Анджей Дуда, който досега не е дал индикации, че ще наложи вето, предаде Би Би Си.

Откакто пое управлението през 2015 г., консервативното правителство на "Право и справедливост" прокара серия силно оспорвани реформи, които предизвикаха масови протести.


В неделя привърженици на опозицията и активисти за граждански права се събраха пред парламента, развявайки знамената на Полша и ЕС.

Върховният съдия Влоджимиер Вробел заяви пред Би Би Си, че Полша ще бъде лишена от независимо правосъдие.


Политиците и министърът на правосъдието, който в същото време е главен прокурор, ще са тези, които ще избират съдиите във Върховния съд, каза той.

По този начин съдът, който има последната за всички присъди в съдебната система в Полша, както и за изборите, може да бъде политически повлиян, допълни съдията.


Законът бе гласуван в събота след разгорещен дебат в Сената.

Министърът на правосъдието Збигнев Зиобро каза, че промените са необходими, тъй като настоящата система за избор на съдии била недемократична.

Ние искаме да сложим край на корупцията и да въведем демокрация, тъй като Полша е демокрация, базирана на върховенството на закона, заяви той.


Много поляци подкрепят този ход правителството, но много други смятат, че не става дума за реформа, а за политически контрол.


Опозиционните партии се притесняват, че законът ще даде право на парламента, доминиран от партия "Право и справедливост", индиректен контрол върху съдебните назначения, което в нарушение на конституционното разделение на властите.


Отделно от това тази седмица бе внесен друг закон, който ще даде право на министъра на правосъдието да освобождава всички съдии във Върховния съд и да посочва нови.

Проектозаконът не е бил обсъждан предварително и е внесен в парламента посред нощ. Дискусията по него предстои.

При управлението на "Право и справедливост" правосъдният министър получи значителна власт над прокуратурата в ролята си на главен прокурор, тъй като може да влияе на подчинените си да стартират разследвания.

Опозиционната партия "Гражданска платформа" разкритикува внесения проект като "обявяване за преврат".

По -рано тази седмица комисарят по правата на човека в Съвета на Европа заяви, че планираните от полското правителство реформи са значима пречка за съдебната независимост в страната.

Манфред Вебер, лидер на най-голямата група в Европейския парламент, тази на ЕНП, коментира, че партия "Право и справедливост" слага край на върховенството на закона и напуска европейската ценностна общност.


Въпреки всички критики обаче, социологическите допитвания показват нарастваща популярност на "Право и справедливост" на фона на исторически ниските равнища на безработицата в Полша.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?