Хиляди поляци протестираха срещу правителствения контрол над съдиите

Хиляди поляци протестираха срещу правителствения контрол над съдиите

Хиляди излязоха на улиците на полски градове късно в сряда, за да протестират срещу закони, които разширяват дисциплинарната отговорност на съдиите, което според критиците може да навреди на независимостта на съда, предаде ДПА.

Няколко хиляди протестиращи се събраха пред сградата на парламента във Варшава със знамена на Полша и ЕС и скандираха "свободни съдилища" и "ние ще победим". Подобни протести бяха организирани в близо 200 градове в Полша и извън страната, съобщиха организаторите.

Проявите бяха координирани от организации на юристите и от неправителствени организации.

Протестите са насочени срещу проектозакон, предложен от депутати от управляващата партия "Право и справедливост". Той позволява уволнения и други дисциплинарни наказания на съдии, които поставят под съмнение законността на назначения в съдебната система.

Според противниците му подобен контрол може да бъде използван от правителството, за да навреди на независимостта на съда и за уволнение на съдии, чиито възгледи противоречат на управляващото мнозинство.

Според закона съдиите могат да бъдат подложени на дисциплинарни наказания и ако приложат директно Конституцията или разпоредби на ЕС, заобикаляйки спорните съдебни реформи.

Законът може да се използва, за да се отнеме на съдиите правото да избират председателя на Върховния съд. Вместо това той ще се избира от действащия президент, отбелязва ДПА.

Може да се наложи Полша да напусне ЕС, ако приеме този законопроект, според публикувано вчера становище на Върховния съд. Правната служба на парламента също подчерта несъвместимостта на проектозакона с европейското право.

Очаква се законопроектът да бъде обсъден от долната камара на парламента.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа