Хиляди поляци се стекоха за беатификацията на убит от комунистите свещеник

Хиляди поляци се стекоха за беатификацията на убит от комунистите свещеник
Хиляди поляци изпълниха на огромния площад "Пилсудски" във Варшава беатификацията на свещеника Йежи Попелушко, изтезаван и ликвидиран през 1984 г. от комунистическата тайна полиция заради подкрепата му за движението "Солидарност" на Лех Валенса, съобщи Асошиейтед прес.

Церемонията се състоя в неделя в присъствието на полски политици и стогодишната майка на отец Попелушко. Архиепископ Анджело Амато, който оглавява отдела на Ватикана по канонизациите, води месата заедно със 120 екпископи и 1300 свещеници. След службата реликвите на отеца бяха отнесени в новопостроена църква на варшавското предградие Виланов.

Отец Попелушко е сред основните исторически фигури в борбата срещу комунизма в Полша. На проповедите му през 80-те години, в които той осъждаше открито полицейските репресии, цензурата и преследването на опозицията от тоталитарния режим, се събираха огромни тълпи.    

Реакцията на комунистическия режим бе опит за убийство през октомври 1984 г., което трябваше да изглежда като автомобилна катастрофа. Две седмици по-късно тайната полиция отвлече 37-годишния свещеник след последната му служба в
централния полски град Бидгошч. След като го изтезава до смърт, тя изхвърли тялото му, завързано в чувал с камъни, в река Висла.

Убийството на свещеника предизвика вълна от възмущение и на погребението му се стекоха стотици хиляди поляци, което бе възприето като масова проява на опозиция срещу комунистическия режим. Властите скалъпиха съдебен процес и осъдиха четирима офицери от тайните служби. По-късно те бяха освободени от затвора.

През декември папа Бенедикт Шестнайсети обяви отец Попелушко за мъченик, откривайки така пътя към беатификацията му. Мъчениците, отдали живота си за църквата, не се нуждаят от доказано чудо, за да бъдат обявени за блажени.   

Споделяне

Още от Свят