Хиляди протестираха отново в Хонконг с искане за повече демокрация

Хиляди хора излязоха отново на протест в Хонконг в четвъртък въпреки дъжда с искане за повече демокрация в китайския специален административен район, предаде ДПА.

Нощта премина спокойно, като много демонстранти я прекараха в палатки. Нямаше видимо присъствие на полицията.

Демонстрантите искат оставката на главния администратор на Хонконг Лян Чунин. Студентски лидери настояват той да се оттегли още днес, като в противен случай заплашват, че ще окупират важни административни сгради.

Стотици студенти блокират входовете на офиса на ръководителя на изпълнителната власт в Хонконг, на пет минути пеша от епицентъра на протестите, където хиляди демонстранти остават по улиците. Стотици полицаи пазят сградата.

Активистите искат продемократични реформи преди следващите избори за главен администратор, през 2017 г., включително свободно номиниране на кандидатите.

Демонстрации в знак на подкрепа и солидарност с продемократичните протести в бившата британска колония, върната на Китай през 1997 г., се проведоха в най-малко 26 града в цял свят, предаде Франс прес. 4000 души се събраха в тайванската столица Тайпе, 2000 - в Лондон, и 300 - в Окланд. Около 350 човека се събраха на знаковия площад "Таймс скуеър" в Ню Йорк. "Хонконг, бъди силен", скандираха демонстрантите, много от които носеха символично чадър – символа на протестното движение в китайския специален административен район.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?