Хиляди протестираха срещу отказа на Тръмп да публикува доходите си и платените данъци

В Бъркли се стигна до сблъсъци между негови противници и поддръжници

Хиляди протестираха срещу отказа на Тръмп да публикува доходите си и платените данъци
Хиляди хора се събраха в няколко американски града на демонстрации, на които призоваха президента Доналд Тръмп да публикува декларациите си за доходи и платени данъци. В Бъркли демонстрацията прерасна в сблъсъци между поддръжници и противници на новия американски президент, съобщиха световните агенции.
 
Досега милиардерът-президент отказваше да направи този жест, израз на прозрачност.
 
Протестите се организират малко преди крайния срок за деклариране на доходите в САЩ за 2016 г. Тази година крайният срок е 18 април.
 
В демонстрацията във Вашингтон протестиращите носеха плакати, на които пишеше: "Какво криеш?" и "Истинските мъже плащат данъците си". 
 
Демонстранти бяха донесли и голяма надуваема кукла с лика на Тръмп, но с формата на кокошка. Според Франс прес тя е символизирала предполагаемия страх на президента да оповести данъчната си декларация.
 
Според участници в протеста Тръмп се страхувал да го направи, защото на яве щели да излязат данни за съмнителни или незаконни инвестиции.
 
Няколко демонстранти дори се бяха подредили покрай път в близост до курорта на Тръмп във Флорида - Мар а Лаго. Там президентът и семейството му прекарват Великденските празници, предаде ДПА.
 
В Бъркли в Калифорния протестът прерасна в сблъсък с полицията в местен парк и най-малко 21 души бяха арестувани. Двата лагера са се замервали с бутилки, като няколко души са били ранени, съобщи Ройтерс.
 
Протестите са били в над 150 града, сред които Вашингтон, Ню Йорк, Чикаго, Филаделфия, Лос Анджелис, Бостън, Сан Франциско и др.
 
Всички доскорошни президенти или кандидат-президенти публикуваха декларациите си за доходи и данъци за една или за няколко години. Тази традиция цели да бъде констатирано дали има евентуални конфликти на интереси.
 
Законът задължава публикуването на финансова декларация, която дава приблизителна оценка за притежаваното състояние, за дълговете или доходите, но не позволява да се провери колко данъци са били платени, отбелязва Франс прес.
Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?