Хиляди протестираха срещу планираните съкращения на Дженерал мотърс в Европа

Няколко десетки хиляди души взеха участие в Европейския ден на протести срещу плановете на автомобилостроителната компания Дженерал мотърс да закрие 12 хиляди работни места.

Работниците от завода на Опел в германския град Бохум във вторник демонстрираха за шести пореден ден, като в същото време вървят протести в други подразделения на компанията в Европа.

Служители на автомобилните компании Фолксваген и Порше, миньори и работници от промишления конгломерат Тисен Круп се присъединиха към колегите си от Опел в знак на солидарност.

Демонстрантите носеха плакати, на които може да се прочете: "Вън работодателите, работниците остават!". В протестните шествия се включиха ученици и кметът на града г-жа Отили Шолц (социалдемократка).

В Рюселсхайм от 14 000 до 16 000 работници също излязоха на улиците на града, който е исторически център на Опел в Германия.

Планираните от Дженерал мотърс съкращения в Европа ще засегнат най-вече неговия филиал Опел. Ръководството на компанията Опел обяви, че във вторник се е споразумяло с представители на работниците заедно да се опитат да осигурят оцеляването на основните заводи на компанията в Германия след 2010 г., като намерят "социално приемливи" начини за съкращаване на работната сила, предаде АП.

Дженерал мотърс планира да съкрати около една пета от работниците си в Европа, за да излезе на печалба на Стария континент след шест години на загуби.

Компанията възнамерява да свие разходите си с около 500 милиона евро (623.8 млн. долара).

Германският вестник Франкфурте Алгемайне Цайтунг пише, че Дженерал мотърс са решени да не се отказват от плановете си, независимо от заплахата за разрастване на стачните действия.

Заводът в Рюселсхайм спря производство отчасти заради недостиг на части, а и заради участието на работниците в Европейския ден на протести, каза говорител на Опел.

Около 2 500 работници спряха работа в завода в Кайзерслаутен. Филиалите на компанията във Великобритания и Полша също обявиха солидарност с протестите на германските си колеги.

Макар Дженерал мотърс да не са обявили кои от 11-те европейски завода ще бъдат засегнати, германските се смятат за най-уязвими заради високите разходи за труд.

Германия е на второ място в света по разходи за работна ръка, според данни на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Сред заводите в Германия най - застрашен е този в Бохум, където се произвеждат моделите Астра и Зафира, тъй като от компанията наскоро обявиха, че заводът има проблеми с конкурентността.

Споделяне

Още от Бизнес