Хиляди протестираха в Лондон срещу излизането от ЕС

Подписите за втори референдум във Великобритания вече са над 4 милиона

снимка Марго Лийк, Туитър

Във вторник хиляди британци се събраха пред британския парламент, за да протестират срещу излизането на страната от ЕС и последиците от това, съобщават британските медии. Протести имаше и в уелската столица Кардиф.

Преди това протестите в Манчестър, Ливърпул и Оксфорд бяха отменени от съображения за сигурност, но ще се проведат през следващата седмица.

Двама депутати от британската опозиционна Лейбъристка партия - Джонатан Едуардс и Герайнт Дейвис внесоха официален призив в парламента за организиране на втори референдум за членството в ЕС, предаде Ройтерс.

Британските граждани трябва да постигнат съгласие по условията за напускане на ЕС, и ако не са доволни от тях, те трябва да имат възможността да изберат оставането на Великобритания в ЕС, казват в своя призив двамата депутати.

Междувременно само за пет дни над 4.01 милиона души са се подписали под онлайн петицията, приканваща британското правителство да свика втори референдум за членството в ЕС. С каква скорост се събират подписите под петиците можете да видите ТУК.

Очаква се парламентарната комисия по петициите да я разгледа през следващата седмица и да реши дали да организира дебат по нея. Британският парламент е длъжен да разгледа всяка петиция, съдържаща над 100 хиляди подписа.

В подписката се казва, че правителството трябва да приложи правилото, че ако гласувалите за или против оставане в ЕС са под 60 процента и при избирателна активност под 75 процента, трябва да има още един референдум. За напускане на ЕС гласуваха 52 на сто, а за оставане - 48 процента  при избирателна активност около 72% от общо 46.5 милиона с право да гласуват.

Водещи фигури в предизборната кампания за референдума на 23 юни, включително премиерът Дейвид Камерън, който в петък заяви, че подава оставка, казаха, че не може да има втори референдум по този въпрос.

Срещу “Брекзит“ бяха шотландците и северноирландците, което предизвика страхове от разпад на Великобритания. 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?