Хиляди протестираха в Полша в защита на съдиите

Повод за протестите стана отстраняването на съдия, критикувал реформите на управляващите

Така изглеждаше демонстрацията в град Познан

Хиляди хора излязоха по улиците в много части на Полша в неделя, за да изразят солидарност със съдийската колегия на страната, след като един съдия бе отстранен от длъжност заради критики срещу реформите на правосъдната система, инициирани от управляващата партия, предаде Ройтерс.

След идването си на власт през 2015 г. партията "Право и справедливост" (ПиС) е в остър сблъсък с Европейския съюз заради тези реформи, които според критици подкопават независимостта на съдилищата.

Отстраняването на съдия Павел Юшчишин миналата седмица отново изведе темата за върховенството на закона на преден план, отбелязва Ройтерс.

"Вярвам, че в края на краищата правото и честността ще възтържествуват, - каза Юшчишин пред протестиращите, събрали се пред министерството на правосъдието във Варшава. - Призовавам колегите съдии: не се оставяйте да бъдете сплашвани, бъдете независими, бъдете смели, ние сме силни."

Юшчишин - делегиран съдия в областния съд в Олщин, Източна Полша, бе внезапно отстранен, след като постави под въпрос назначаването на съдия от новия орган, създаден по правилата, въведени от ПиС. В четвъртък дисциплинарен служител, назначен от министъра на правосъдието, заведе дело срещу него и в петък той бе отстранен от длъжност.

Протести имаше в най-малко 105 големи и малки градове, твърдят организаторите. Телевизията показа кадри от протестите, на които се развяваха знамена на Полша и на ЕС. Издигаха се плакати, като "Без върховенство на законност няма справедливост".

Сред тези, които отправиха призива за протест, бе полската писателка нобелистка Олга Токарчук.

Варшавската полиция отказа да каже колко са били протестиращите в столицата.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа