Хиляди протестираха в САЩ срещу миграционната политика на Тръмп

Недоволните от миграционната политика на Тръмп

Няколко хиляди души протестираха срещу антимиграционните планове на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп за изграждане на стена на границата с Мексико и забрана на влизането на мюсюлмани в страната.

В събота демонстрации имаше във Вашингтон,Лос Анджелис, Чикаго, Сан Хосe и други градове. По данни на американски медии общо планираните манифестации са били в 50 града и участниците в тях са правозащитници, мексиканци, афроамериканци, представители на религиозни общества. Очаква се протестите в тази насока да продължат по време на отбелязването на Деня на Мартин Лутър Кинг, което традиционно става в третия понеделник на януари – тази година на 16 януари. Преди встъпването в длъжност на Тръмп на 20 януари към демонстрациите се очаква да се присъединят кметът на Ню Йорк Бил де Блазио, известният проповедник Алфред Шарптън, режисьорът Майкъл Мур, актьорът Марк Ръфало  и други знаменитости.

В центъра на Вашингтон протестиращите се събраха в историческа църква, посещавана от афроамериканци.

"Няма да позволим на Тръмп да погребе Статуята на свободата", заяви сенатор Крис ван Холън от Демократическата партия пред участниците в протеста във Вашингтон.

Стотици активисти с лозунги "Да, ние можем!" организираха шествие около Мексиканско- Американския културен център в Лос Анджелис. "Ням да стоим с ръце в джобовете и да наблюдаваме безучастно как се унищожава нашето съобщество", заяви Хорхе Мария Кабрела, представител на Коалицията за защита на правата на имигрантите в Лос Анджелис.

Над 1000 души се събраха в централата на учителски профсъюз в Чикаго в подкрепа на правата на имигрантите. Те обещаха да се борят за тези права срещу администрацията на Тръмп, опасявайки се, че тя ще прояви враждебно отношение.

Протестите са нов етап в развитието на движението, започнало през 2006 г., когато над един милион души излязоха на протест срещу законопроект срещу незаконната имиграция. Не се очаква обаче присъствието на протестите във Вашингтон, Чикаго, Лос Анджелис, Сан Хосе и на други места да бъде дори близко до тогавашните равнища, отбелязва АП.

Според оценки на независимата обществена организация Институт за миграционна политика в САЩ има около 820 000 чужденци с криминални досиета, отбелязва ТАСС.

Споделяне

Още от Свят