Хиляди протестираха в Скопие срещу преговорите за името на Македония

Хиляди протестираха в Скопие срещу преговорите за името на Македония
Няколко хиляди протестиращи се събраха пред парламента на Македония в Скопие, за да поискат правителството да отмени преговорите със съседна Гърция по дългогодишния спор за името на бившата югославска република, съобщи Асошиейтед прес.
 
Протестът протече мирно. Демонстрантите организираха поход от главната православна църква, покрай представителството на ЕК в Скопие до сградата на парламента.
 
Те скандираха "Македония, Македония" и развяваха националното знаме.
 
Левоцентристкото правителство на Зоран Заев започна разговори с Гърция  и каза, че може да подкрепи предложение за промяна на името на страната. Гърция твърди, че то съдържа териториална претенция спрямо гръцкия район Македония.
 
Международният посредник в спора между властите в Скопие и Атина Матю Нимиц предложи четири имена за името - Република Северна Македония, Република Горна Македония, Република Вардарска Македония и Република Македония (Скопие).
 
Освен към името Атина има претенции и към македонската конституция, която според гърците допуска  присъединяване на съседни територии. 
 
Македония се надява, че спорът ще бъде решен навреме, за да получи препоръка за започване на преговори с ЕС през юни и потвърждение на поканата за членство в НАТО през юли тази година. 
 
Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?