Хиляди протестираха в Солун за името на Македония

Хиляди протестираха в Солун за името на Македония

Хиляди гърци протестираха в Солун срещу използването на името Македония като част от названието на Република Македония. Около 50 000 демонстранти участваха в митинга тази неделя, съобщи Франс прес, позовавайки се на информация на гръцката полиция. Това е първият голям протест в Гърция, след като по-рано този месец Скопие и Атина възобновиха преговорите с посредничеството на ООН за намиране на компромис за името на бившата Югославска република. Спорът продължава вече 25 години и пречи на интеграцията на Македония в ЕС и НАТО, тъй като Гърция блокира процеса.

Протестиращите носеха плакати "Македония е била и ще бъде гръцка", "Долу ръцете от Македония", "Името е нашата душа".

Солун е център на северната гръцка област Македония и Гърция твърди, че желанието на съдената държава да се именува по този начин издава териториални претенции към Гърция. Поради тази причина Македония бе приета през 1993 г. в ООН под името "Бивша Югославска република Македония".

Разговорите тази седмица между преговарящите от Атина и Скопие под посредничеството на ООН не доведоха до конкретен резултат, но вече има няколко компромисни имена, около които се търси съгласие.

"Има само една Македония и тя е гръцка", заявиха протестиращите в Солун.

Уреждането на спора се натъква на вътрешнополитически проблеми както в Македония, така и в Гърция. Предишният македонски премиер Никола Груевски и партията му ВМРО-ДПМНЕ отказваше каквито и да е компромиси с името на Македония, но сегашният премиер Зоран Заев е решен да ускори интеграцията на страната в ЕС и НАТО и работи за постигане на решение с Гърция.

Това би било успех и за гръцкия премиер Алексис Ципрас, чиято коалиция дойде на власт през януари 2015 г. Представители на дясната партия "Независими гърци", която е коалиционен партньор в управлението, обаче обявиха, че няма приемат решение на спора със Скопие, съдържащо името "Македония".

Социологическите проучвания показват, че по-голямата част от гърците споделят това мнение.

Очаква се Ципрас и Заев да се срещнат в сряда или четвъртък по време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария. Следващата стъпка ще е разговори между външните министри през февруари.

Според добре информирани източници, цитирани от гръцкия в. "Екатимерини", че по време на срещата си миналата с архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним, премиерът Ципрас е посочил като приемлив вариант за компромис името Република Вардарска Македония, докато Скопие предпочита Република Нова Македония.

Международният посредник в спора Матю Нимиц предложи няколко възможности за името - Република Нова Македония, Република Северна Македония, Република Вардарска Македония, Република Горна Македония и Република Македония (Скопие).

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?