Хиляди протестираха във Франция срещу здравните пропуски

Властта използва сълзотворен газ срещу демонстрантите

Хиляди излязоха по улиците на Париж и други френски градове, участвайки за четвърта поредна седмица в протести срещу наложените мерки срещу ковид, в които те виждат ограничаване на личната свобода, предаде Асошиейтед прес.

Френската полиция използва сълзоторен газ срещу демонстранти в Лион и Париж, съобщи телевизия Бе Еф Ем.

По време на протест в Лион срещу новите санитарни мерки за борба с пандемията - разширени изисквания за представяне на здравни пропуски, протестиращи започнаха да замерват полицаите с камъни и бутилки и силите на реда отвърнаха с газ.Протестът в града приключи и спокойствието е възстановено.

Най-малко 16 000 души участваха в подобни демонстрации в Париж, където също се стигна до употреба на газ срещу протестиращите. Предишният протест във френската столица събра 14 200 участници.

Най-голямата парижка демонстрация, свикана от "жълтите жилетки", още не е приключила. Полицаи няколко пъти пуснаха сълзотворен газ в отговор на обиди от страна на протестиращи в редиците ѝ.

Друга демонстрация е организирана от Флориан Филипо, бивш зам.-председател на крайнодясната партия "Национален фронт" и кандидат за президент на Франция на изборите догодина. Този протест започна с митинг на неговата нова партия на име "Патриотите". В него се включиха и парижките пожарникари.

Нов закон, който ще влезе в сила в понеделник, задължава да се ваксинират срещу ковид целия медицински персонал в страната, хората от противопожарните и спасителните служби, както и част от военните. Редица представители на тези професии смятат, че задължителното ваксиниране нарушава гражданските им права.

В цяла Франция днес протичат най-малко 140 протестни демонстрации. Не се съобщава обаче за мащабни сблъсъци с полицията. Големи протестни шествия има например в Ница, където демонстрантите са около 15 000 при едва 7000 миналата събота.

Два дни преди днешните демонстрации Конституционният съвет на Франция одобри повечето положения в нов закон, разширяващ списъка на местата, които може да се посещават само след представяне на здравен пропуск.

От понеделник- 9 август, ще се изисква пропуск за посещаване на кафенета и ресторанти, при пътувания на големи разстояния, а в някои случаи и за достъп до болници.

Здравният пропуск вече е в сила за посещения на културни и развлекателни места като кина, концерти зали и тематични паркове с капацитет над 50 души.

Допитвания показват, че повечето французи одобряват здравния пропуск, издаван на хора, които са ваксинирани срещу коронавируса, които имат доказателство, че са преболедували ковид или представят отрицателен резултат от направен наскоро тест.

Противниците на изискването за здравен пропуск казват, че то ограничава движението им извън дома и негласно прави ваксинирането задължително.

Над 36 милиона души във Франция (около 54 процента от населението) са изцяло ваксинирани.

Най-малко 7 милиона души са се имунизирали с първа доза ваксина, откакто на 12 юли френският президент Еманюел Макрон обяви въвеждането на здравен пропуск.

Франция регистрира над 21 000 нови случая на ден - рязко увеличение в сравнение с равнищата отпреди месец.

От началото на пандемията в страната са починали 112 000 души с вируса.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?