Хиляди протестираха във Варна в памет на убитата студентка

Няколко хиляди души (по данни на полицията над 2000) взеха участие във възпоменателното шествие в памет на зверски убитата студентка Радостина Евтимова. Във вторник те обградиха сградата на съдаq докато единственият заподозрян за убийството Георги Цветанов обжалваше ареста си.

Протестиращите младежи настояха да се завишат санкциите за подобни тежки престъпления. Някои дори предложиха да се върне смъртното наказание. В шествието участваха студенти от 5-те варненски висши училища, преподаватели от Икономическия университет и роднините на Радостина Евтимова.

Председателят на Студентския съвет във варненския Икономически университет Станислав Тодоров каза, че основното притеснение на младежите е делото да не мине по бързата процедура. "Тя е изключително добра за леките престъпления, но е немислимо да се прилага при такива случаи. Немислимо е за умишлен убиец да се дава под минималната присъда. Тази вратичка ние настояваме да бъде премахната, така че да бъдат разграничавани самите престъпления и начинът, по който се гледат", заяви Тодоров.
Съдът потвърди мярката за неотклонение на 21-годишния Георги Цветанов, въпреки настояването на адвокатите му, че няма доказателства Радостина да е убита от него. Според защитата това решение е незаконосъобразно, защото още не са готови експертизите по убийството.

Момичето бе намерено с 58 рани, причинени с остър предмет. Часове преди убийството то споделило на приятеля си по скайп, че Георги Цветанов му е на гости.

Протестиращите във Варна студенти заплашиха, че ако той не получи най-строгото наказание доживотен затвор, ще пристъпят към масови акции на неподчинение, подобни на колегите им в Гърция.

Споделяне

Още от България