Хиляди протестират в Париж срещу мерките за строги икономии в Европа

Хиляди демонстранти протестираха тази неделя в Париж срещу срещу мерките за строги икономии в Европа. Протестът бе организиран от около 60 синдикални и политически организации, сред които партията на радикалната левица, Левия фронт, два дни преди началото на обсъждането в парламента на европейския бюджетен
пакт, предаде Франс прес, цитирана от БТА.


Според Левия фронт в шествието са участвали над 50 000 демонстранти. Засега полицията не съобщава данни за броя на участниците в протеста.

"Днес е денят, когато френският народ започва действия против политиката на строги икономии", посочи съпредседателят на партията Жан-Люк Меланшон, изтъквайки, че редом до него са застанали европейски депутати от радикалната левица - испанка и португалка.

Френското Национално събрание и Сенатът трябва да ратифицират до края на октомври бюджетния пакт, задължаващ 25-те страни, които са го подписали, да не надвишават в средносрочен план структурния дефицит, т. е. извън извънредни елементи и обслужване на дълга, на максимално равнище от 0.5 на сто от
брутния вътрешен продукт (БВП). Страните с умерен общ дълг, тоест значително под 60 процента от БВП, ще имат право на толериран структурен дефицит от 1 процент.

Левият фронт е против този текст, на който се противопоставят повечето зелени и лявото крило на Социалистическата партия, а от другата страна на политическите
сили - крайнодесният Национален фронт и суверенистите.

За разлика от тях консервативната десница от Съюза за народно движение, ръководството на Социалистическата партия и повечето от социалистите в парламента одобряват пакта, подписан през март от бившия президент Никола Саркози, но който сегашният държавен Глава Франсоа Оланд беше обещал по време на предизборната си кампания да предоговори.

След като беше избран, президентът социалист издейства от европейските си партньори през юни да се добави европейски пакт за растеж и заетост към бюджетния пакт, чийто текст обаче остана без промяна.

Споделяне

Още от Европа