Хиляди протестират в в Алжир с искане президентът Бутефлика да се оттегли

Хиляди протестират в в Алжир с искане президентът Бутефлика да се оттегли

Хиляди студенти, към които се присъединиха работещи в здравеопазването, демонстрират днес в Алжир, в деня на годишнината от края на войната за независимост, за да поискат отново оттеглянето на президента Абделазиз Бутефлика, който вчера за пореден път заяви, че няма намерение да се откаже от поста си, предаде Франс прес.

"Студентите поемат отговорност, системата бяга от отговорност!", "Гневни студенти отказват удължаването (на мандата на държавния глава)", скандират студенти от различни висши училища, събрали се в центъра на столицата.

Към тях се присъединиха и много лекари и медицински сестри.

"19 март 1962 г.: край на войната в Алжир, 19 март 2019 г.: начало на промяната на системата", пише на плакат, който визира влизането в сила преди 57 години на прекратяването на огъня, сложило край на войната за независимост (1954-62) срещу френската колониална власт.

Местни медии и социални мрежи съобщават за демонстрации на студенти и медицински специалисти и в други алжирски градове.

По тротоарите в центъра на столицата много минувачи и търговци изразяват подкрепата си за студентите и подемат възгласите им.

"Направете като динозаврите, изчезнете!" и "Геолозите изискват масово измиране на правителството", гласят хумористични текстове на плакати, носени от студенти по геология.

Частните алжирски медии днес критикуват много сурово новото писмо на президента Бутефлика, в което той потвърждава намерението си да остане на власт и след края на мандата си.

"Това е нещо повече от упоритост, това е опасна безотговорност", пише в редакционната статия излизащият на френски всекидневник "Либерте".

Според "Уатан" - друг всекидневник, издаван на френски, държавният глава не отговоря на народното искане да напусне системата. Същото констатира и арабският в. "Хабар", според който Бутефлика не е отговорил на исканията на хората в писмото си.

По време на посещението си в Москва алжирският външен министър Рамтан Ламамра обяви, след среща с руския си домакин Сергей Лавров, че президентът Бутефлика ще предаде властта на наследника си по "открит и прозрачен начин" след избори, чиято дата ще бъде определена "скоро", предаде АФП.

"Президентските избори ще се проведат при нови условия: за пръв път в историята на страната ще могат да участват всички желаещи", посочи министър Ламамра и добави, че изборите за пръв път ще бъдат наблюдавани от независима избирателна комисия.

"След това, алжирската опозиция ще има възможността да участва по-активно в работата на правителството", добави Ламамра.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят