Хиляди работници заклещени в златна мина в Южна Африка

Хиляди работници заклещени в златна мина в Южна Африка

Спасителни екипи изведоха на повърхността над хиляда работници в южноафриканска златна мина, които бяха заклещени в продължение на часове на 2.2 км под земята, предаде ББС в четвъртък.

Над 3000 миньори останаха като в капан, след като в сряда срутени подпори на асансьорната  шахта скъсаха електрокабелите и хората останаха под земята повече от денонощие.

Инцидентът стана в мината "Елансранд", намираща се на 80 км западно от Йоханесбург и притежавана от "Хармъни Голд Майнинг".

Изплашени и гладни

Говорителят на националният съюз на миньорите Сетири Тибайле заяви, че са заклещени в тясно пространство, където  температурите могат да надвишат  40 градуса. 

Първият спасен миньор заявява пред Асошиейтед прес, че е бил гладен, както и всички останали хора под земята.  Повечето от тях са ужасени, казва той.

При инцидента няма загинали или пострадали, съобщава говорителят на компанията за добив на злато Амелия Соарес. Тя допълва, че на мястото, където са заседнали миньорите има добра вентилация и ще се осигури достъп до вода, което също се явява проблем.

Спасяването на всички 3200 души, сред които и около 150-200 жени, ще отнеме време, защото е възможно извеждането само на 300 миньори на всеки час.

Споделяне

Още от България