Хиляди рохинги продължават да пристигат всеки ден в Бангладеш

Хиляди рохинги продължават да пристигат всеки ден в Бангладеш

Между 10 000 и 20 000 бежанци рохинги пристигат всеки ден в Бангладеш от Мианма, съобщи Международната организация по миграцията, цитирана от световните агенции.

Международният натиск върху преобладаващо будистката страна да сложи край на насилието срещу мюсюлманите рохинги, живеещи в западната ѝ част, се засилва. Кризата бе провокирана на 25 август от суровия отговор на силите за сигурност на поредица от нападения на рохинги срещу полицейски и армейски постове в западната част на Мианма.

Масовото бягство на рохингите се определя като "катастрофално" от ООН, както и като "пример като по учебник за етническо прочистване", принудило близо 400 000 да напуснат домовете си.

Според УНИЦЕФ близо 60 процента от бежанците, насочили се към Бангладеш от края на август, са деца.

ООН започна да доставя вода и санитарни материали за бангладешкото рибарско пристанище Кокс Базар, което е залято от новопристигналите, отбелязва ДПА.

Има остър недостиг на всичко, най-критично на подслон, храна и чиста вода, посочва представител на УНИЦЕФ в Бангладеш. Организацията призовава да бъдат осигурени 7 млн. д. през идните четири месеца за спешно подпомагане на рохингите.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят