Хиляди румънци отново протестираха срещу добива на шистов газ

Хиляди румънци излязоха на протести в няколко града срещу добива на шистов газ в страната, планиран от американската компания "Шеврон", съобщава в понеделник АФП.

Около сто души се включиха в демонстрация в Букурещ, близо 2000 демонстрираха в Арад (Северозападна Румъния), 500 - във Василуй (Североизточна Румъния), 200 - в Барлад (Североизточна Румъния). Демонстрации имаше в още около 60 града.

"Хидроложките фрактури не зарастват никога", гласяха лозунги, издигнати от демонстрантите, осъждащи силно оспорваната техника за добив на шистов газ, наречена "фракинг" или хидравлично разбиване.

Този метод, разрешен в голяма част от щатите в САЩ, предвиждащ инжектиране в земята на вода и химически вещества, беше забранен във Франция заради вредното му въздействие върху околната среда.

След като се бореше срещу шистовия газ, когато беше в опозиция, премиерът социалдемократ Виктор Понта стана ревностен привърженик на този източник на енергия.

Компанията "Шеврон", която получи разрешения за проучвания в Североизточна и Югоизточна Румъния, отхвърля обвиненията на противниците на шистовия газ и уверява, че спазва екологичните норми.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?