Хиляди са без ток в Кирково заради циклона "Филип"

Наводнени къщи и един евакуиран в софийското село Мало Бучино

Пречупено от вятъра дърво в четвъртък в Благоевград

Опасно силни дъждове и денонощно наблюдение на язовири, реки, пътища и електропроводи, заради риск от наводнения са предприетите превантивни мерки заради новия циклон наречен "Филип", който нахлу в страната през нощта.

За петък в Западна България е обявена опасност от първа и втора степен за интензивни валежи с количества между 35 и 65 литра, а на места и повече. За два дни се очаква да паднат валежи, колкото за цял месец, предупредиха синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Заради предупрежденията за силни валежи, правителството реши да предприеме превантивни мерки. В МВР вече действа кризисен щаб, тъй като се очаква усложняване на обстановката.

Първите проблеми се появиха край София. Реката в село Мало Бучино преля, заля мост и няколко къщи, предаде бТВ. Един от обитателите на наводнените сгради беше евакуиран. Към мястото беше изпратена техника и специални екипи, които да се опитат да предотвратят усложняване на обстановката, въпреки че се очаква положението да се влоши, тъй като дъждът не спира, а и в последните дни над София и околностите падна сняг, който се стопи само за ден.

В Кюстендилско реката, преминаваща през село Гърляно, е излязла малко от коритото си и на място е изпратена техника, която да заздрави дигата на реката, за да не се стигне до по-голям разлив.

Дъждът наводни и част от пътя между село Горно Пещене и Враца. От Агенция "Пътна инфраструктура" предупредиха шофьорите да карат внимателно в този участък.

Част от реките в Благоевградско са с повишени нива, но все още далече от критичната точка. Собствениците на язовири са уведомени да следят с повишено внимание състоянието им, кметовете също са информирани да следят обстановката.

Повишили са се и нивата на реките в Северозападна България.

Бурният вятър остави без ток над 14 000 души в граничната с Гърция община Кирково, предаде БНР. В района вали и обилен дъжд, като в следобедните часове са измерени 70 литра на квадратен метър. До момента няма данни за нанесени щети.

Заради обилните валежи бяха сформирани звена за 24-часово наблюдение на язовирите в Западна България. Осигуряваме наблюдение в реално време на язовири, реки, пътища и електропроводи, каза вътрешният министър Валентин Радев.

В Източна България пък проблем са силните ветрове. Заради ураганен вятър в четвъртък беше спряно движението за всички автомобили в Троянския проход. Ограничението е в сила и за петък.

Силният вятър, който духа вече 24 часа в Благоевград, събори дървета, огради на строежи, отнесе леки покривни конструкции, разкъса предпазните мрежи на саниращите се блокове. Засега няма данни за пострадали, предаде БГНЕС.

Прогнозата е температурите да се повишат и риск от поледици вече няма.

През почивните дни ще се задържи дъждовно. Обилни валежи ще има в Южна и Централна България.

В неделя късно през деня ще започне да нахлува студен въздух и през нощта срещу понеделник дъждът в Северозападните райони ще премине в сняг.

В понеделник заради студен вятър захлаждането ще продължи, но вече ще бъде почти без валежи.

Във вторник и сряда остава ветровито и студено, но само на отделни места е възможно да превали слаб сняг.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?