Хиляди са подслушвани незаконно по разработката "Червей"

Владимира Янева, снимка БГНЕС

Общо 1000 души са били подслушвани в рамките на разработката “Червей“. Това е съобщил пред съда бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев, който е свидетел по делото срещу бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева. Цветлин Йовчев е узнал тази информация от бившия шеф на ДАНС Владимир Писанчев, който на свой ред е разпореждал прилагането на специалните разузнавателни средства (СРС) по “Червей“.

Потресаващите сведения за масово подслушване и следене в системата на спецслужбите излизат от мотивите към присъдата на Владимира Янева. Тя бе осъдена на една година условно заради издаването на незаконни съдебни разрешения за прилагането на СРС по “Червей“.

Твърденията на Цветлин Йовчев означават, че много по-голям брой хора от въпросните 1000 са попаднали в радара на службите. Обикновено всеки подслушван провежда неограничен брой контакти с други хора, които също биват проследявани в рамките оперативната разработка. Накрая се оказа, че голяма част от тези хора са подслушвани незаконно със санкцията на бившата шефка на Софийския градски съд.

Делото “Червей“ бе водено от края на 2013 година до средата на 2014 година. То започва с анонимен сигнал, че вътрешни хора в МВР вземат между 2000 и 5000 лева, за да манипулират информационните масиви на министерството. Впоследствие тези “червеи“ оправдавали незаконната промяна в базата данни с технически сривове и токови удари. Доказателства за това така и не бяха намерени, но анонимката дава повод за разразяването на ченгеджийска вакханалия.

Със задачата да намери “червеите“ се е захванал тогавашният шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов. Той е подготвил четири поредни искания за прилагане на СРС до тогавашната председателка на градския съд Владимира Янева. Тя е одобрила и четирите искания, с което над двойно е надвишила допустимия законов срок за прилагане на СРС по едно дело – 120 дни. Именно за това Янева е осъдена на една година условно.

С тези разрешения за СРС в продължение на 300 дни са подслушвани въпросните 1000 души. Оправданието на службите е, че е трябвало да намерят кои са "червеите", които манипулират системата. Така вероятно са били подслушвани всички, които са имали достъп до нея. Нямало е възможност манипулациите да бъдат изловени с техническо проучване, защото системата била стара и конкретният потребител не оставял следи при проникването в нея.

Тодор Костадинов бе осъден на 3000 лева глоба, защото незаконно е използвал чужд профил и парола, за да проникне в информационната система на МВР.

Скандалът "Червей" избухна в началото на февруари миналата година, няколко месеца преди тогавашните председател на ДАНС и главен секретар на МВР – Владимир Писанчев и Светлозар Лазаров - доброволно да напуснат постовете си по молба на премиера Бойко Борисов.

Двамата останаха встрани от аферата, макар да стана ясно, че безконтролният достъп до централния полицейски регистър е бил осъществен именно от агенти на службата с дейното съдействие на ръководството на силовото ведомство. Бившият МВР шеф Цветлин Йовчев също остана само свидетел по казуса.

Няма съмнение в репутацията на Владимира Янева

Съдията по делото Иван Коев от Софийския градски съд посочва, че несъмнено е доказана вината на Владимира Янева за надвишения срок на разрешенията за СРС. Той се мотивира, че в подадените до нея искания е било изрично написано по кое дело се иска подслушването. Така тя много добре е знаела, че нарушава закона с третото и четвъртото си разрешение за прилагане на СРС, посочва съдия Коев. Така хората, попаднали в кориците на “Червей“, са били подслушвани общо шест месеца над позволеното от закона.

Съдия Коев допълва, че Янева не може да бъде осъдена, защото е издала разрешения, без да се мотивира добре или без да е сигурна в доказателствата на МВР. Той посочва, че за качеството на работата ѝ като съдия тя може да бъде наказана дисциплинарно от Висшия съдебен съвет (ВСС), но не и преследвана в наказателно дело.

Интересно е обаче как съдия Коев е охарактеризирал подсъдимата Янева в мотивите си. Той посочва многобройни смекчаващи вината обстоятелства, които водят до възможно най-леката присъда по тези обвинения – 1 година условно. Накрая той пише за нея и следното:

“С цялостната си професионална дейност (Владимира Янева) последователно е показвала стремеж към спазване на законите и санкциониране на техните нарушители. Репутацията ѝ в професионалните среди не подлежи на съмнение. Съдът приема, че извършеното престъпление, освен това, най-вероятно и очевидно се дължи на предоверяване на специалните служби, с които съдия Янева ежедневно е работила и комуникирала“.

Тодор Костадинов е осъден за компютърно престъпление. Той е използвал чужда парола, за да проникне в система, въпреки че е имал своя. Свидетелят по делото, чиято парола той е използвал, казва, че не му я е давал. Съдът предполага, че Костадинов е узнал за чуждата парола при подслушването на служителите в МВР.

Съдът посочва, че Тодор Костадинов е проявил комбинативност, изобретателност и упоритост при извършване на престъплението, за което е признат за виновен.

Скандалът с незаконните разрешения за СРС по “Червей“ дадоха началото на друга огромна афера – “Яневагейт“. В нея Владимира Янева намеси почти цялото държавно ръководство, включително премиера, главния прокурор, част от Висшия съдебен съвет, съдии, адвокати и т.н.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?