Хиляди се събират на шествието на опозицията в Москва

ЕПА/БГЕНС

В центъра на Москва започна шествие на опозицията, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Най-многобройни са представителите на левите движения начело с лидера на Левия фронт Сергей Удалцов.

В акцията участват и други опозиционни лидери – Михаил Касянов, Борис Немцов, Иля Яшин, Гари Каспаров, изключеният от Държавната дума депутат Генадий Гудков, синът му и депутат Дмитрий Гудков, както и депутатът Иля Пономарьов и телевизионната водеща Ксения Собчак.

В опозиционното шествие участват не по-малко от 11 000 души, посочи пресслужбата на столичното главно управление на министерството на вътрешните работи.

Сред тълпата служителите на полицията са забелязали хора с маски.

В цяла Русия в събота масовите прояви преминават без произшествия, според говорител на министерството.

"Според данните към 12.00 часа московско време са приключили обществено-политически прояви в пет града. Във Владивосток в две прояви са участвали 30 и 40 души, в Партизанск - 45, в Комсомолск на Амур - 80, в Ленск - 15, в Благовешченск – трима. В Хабаровск и Петропавловск-Камчатски прояви не са проведени, тъй като организаторите са се отказали", уточни руското МВР.

Масовият протест е насочен срещу управлението на Владимир Путин, а целта на организаторите е да предизвикат президента четири месеца след неговото встъпване в длъжност, коментира АФП.

Протестният марш в Москва беше наречен от организаторите "Марш на милионите”. Те се надяват да изкарат 50 000 души на улиците, за да покажат, че все още съществува импулсът, създаден от първите протести през декември срещу оказалия се успешен опит на Путин за трети мандат в Кремъл.

Разделени на либерали, националисти и крайно леви, опозицията срещу Путин се опитва да се справи със собствените си разделения и с обвиненията, че ѝ липсва ясно послание отвъд враждебността към Кремъл.

Споделяне

Още от Свят