Хиляди се събраха в Мадрид в подкрепа на уволнения съдия Балтасар Гарсон

Хиляди хора се събраха в петък на централния площад в Мадрид Пуерта дел-Сол на митинг в подкрепа на уволнения съдия Балтасар Гарсон, който прати на съд чилийския диктатор Аугусто Пиночет. На Гарсон бе забранено да заема съдийски пост в продължение на 11 години. За протеста съобщи електронното издание на вестник "Ел Мундо".

Митингът бе организиран от движението "За солидарност с Гарсон". Акцията обедини организации на историческата памет, родственици на жертви на режима на Франко, представители на най-големите профсъюзи, художници, писатели, представители на леви партии. Протестиращите определиха решението за отстраняването на Гарсон от съдебната практика "позор за страната и демокрацията".

Съдия Гарсон бе осъден от върховния съд, защото бе разрешил подслушването на телефонните разговори на корумпирани бизнесмени, пише изданието. Това бе определено като нарушение на конституционните права на гражданите. Благодарение на получената по време на подслушването информация бе разобличена голяма престъпна групировка.

Гарсон стана известен с много шумни процеси – той съди Аугусто Пиночет и Владимир Гусински. Освен това Гарсон се закани да съди държавния секретар Хенри Кисинджър и италианския премиер Силвио Берлускони.

Гарсон извади на светло връзки на вътрешното министерство и спецслужбите на Испания с "ескадроните на смъртта", действали в Страната на баските.

Споделяне

Още от Свят