Хиляди се стекоха да видят оригиналното Самарско знаме

Малките посетители бяха сред най-любопитните да видят Самарското знаме, сн. БГНЕС,

Хиляди посетители се стекоха в неделя в Националния военно-исторически музия в София, за да видят оригиналното Самарско знаме, което се показва специално за 135-годишнината от Освобождението на България и ще остане само един ден в музейната витрина.

 

За празника реставрираната реликва е изнесена от хранилището и всички желаещи могат да я видят свободно в музея, който ще работи до 19 часа. От институцията съобщиха, че интересът към знамето, продължава да е голям.

 

С думите "Нека това знаме премине от край до край по цялата българска земя, нека изтрият с него скръбните си очи нашите майки, жени и дъщери" старият войвода Цеко Петков забива последния златен гвоздей в дръжката на Самарското знаме на 18 май 1877 г. в град Плоещ пред строените редици на българското опълчение и руските полкове, припомнят от музея. При Стара Загора знамето получава бойното си кръщение и под диплите му загиват шестима знаменосци.

 

След създаването на Българската земска войска след Освобождението Самарското знаме е поверено на 3-та Радомирска пеша дружина. С връчването на новите бойните знамена на армията - на 30 август 1881 г., Самарското знаме отива в двореца, откъдето през 1946 г. постъпва в Националния военно-исторически музей. Негови реплики редовно участват във военните паради.

Споделяне

Още от България