На днешния 10 ноември

Хиляди се стекоха на Похода на справедливостта

Протестиращи свалиха реклами на телевизията на Сидеров "Алфа"

Няколко хиляди студенти от цялата страна се събраха пред Ректората в неделя около обед на общонационален протестен митинг, посветен и на датата 10 ноември 1989 г., когато започна Българският преход. Към студентите постепенно се присъединиха техни преподаватели от висшите учебни заведения и стотици граждани и така протестната проява стана най-масовата в последните седмици.

От сградата на Ректората излязоха и студентите, които от три седмици окупират 272 аудитория в знак на протест срещу лъжата и липсата на морал в политиката. Кръстовището на булевардите "Цар Освободител" и "Васил Левски" бе напълно блокирано. Стичащите се хора носеха плакати, знамена, свирки. Навсякъде можеше да се види засилено полицейско присъствие.

Студентите издигнаха плакати: "Ранобудните остават, вие си отивате", "Аз питам не само онези, които говорят, но и тези, които мълчат", "Времето ви изтече", "Кой изтреби мамутите?" и други.

След това множеството, което наброяваше между десет и петнадесет хиляди души, пое на Поход на справедливостта, както бе наречен протестът, по "Цар Освободител" към Министерския съвет, минавайки пред Народното събрание. Начело на студентския марш младите хора търкаляха огромна безформена топка, символизираща прехода, с намерение да го дотъркалят до парламента, за да им го върнат, защото не се е получил.

"Децата на Прехода се събудихме и няма да спрем да искаме морал и справедливост", вдигнаха лозунг младежите. Те припомниха първия съвет от преподавателите си: "Не мразете, те се хранят с омраза, и ако победим с омраза, как после ще живеем с нея".

Исканията на протестиращите са същите, каквито и в последните 150 дни на протести - оставка на правителството на Пламен Орешарски и незабавни парламентарни избори.

След като се задържа около половин час пред Министерския съвет, колоната протестиращи, непръснато увеличаваща се от още прииждащи хора в един от последните хубави есенни дни, свърна по "Дондуков", след това по "Раковски" се върна пред Народното събрание и се насочи към Орловия мост.

Движението по Цариградско шосе бе спряно. Протестиращи блокираха за кратко и движението по Алея "Яворов" под Цариградско шосе.

Билборд на телевизия “Алфа” беше запален от протестиращи на Цариградско шосе, предаде Offnews. Това се е случило около 15 часа на спирката на алея “Яворов” в посока центъра. Протестиращи са подпалили част от билборда, като преди това са се покатерили и са го скъсали.

След това множеството не е оставило здрава нито една от рекламите на телевизията на партия "Атака", висящи по стълбовете до платното на булеварда в посока центъра. Рекламни пана на телевизията са залели целия център на столицата. Това пък предизвика протест от страна на "Атака". От партията съобщиха, че са изпратили писмо до МВР, в което се протестира срещу ненамесата на органите на реда срещу "вандалския акт и криминалния вандализъм".

До ранния следобед оставаше затворено и движението пред Ректората. На практика целият център на столицата е блокирано. Към 17.30 часа движението за коли по Цариградско шосе бе възстановено.

Част от протестиращите вместо по Цариградско шосе се насочиха към Парк-хотел "Москва", където трябваше да дойде лидерът на БСП Сергей Станишев. Той е поканен да участва в предаването "Всяка неделя" на Кеворк Кеворкян по Нова телевизия. Няколкостотин протестиращи и огромно количество полицаи бяха обградили сградата на хотела.

Когато Станишев пристигна, полицията направи плътен кордон, за да може той да мине и да влезе в сградата. Протестиращите мощно освиркваха соцлидера, скандирайки "Ние сме студентите, нас не е страх”, "Станишев е мишка, щом минава през задния вход”, "Вие сте позор – оставка и затвор”.

От 17 ч. на площада пред храм-паметника "Св. Александър Невски" започна концерт "Вдигни очи: стоп на псевдопрехода", в който ще участват Ваня Костова, Васко Кръпката, Валди Тотев, Група 7, от Тоника - Милица, Ралица, PIF, Драго и Ева, Камен Воденичаров, Тончо Токмакчиев, Шкумбата и др. Към импровизираната естрада се стекоха хора, цели семейства с малки деца. Има много полиция, но няма напрежение. Концертът бе открит от Камен Воденичаров и Христо Мутафчиев, който призова колегите си артисти да подкрепят протестиращите студенти.

Споделяне

Още по темата

Още от България