Хиляди се включиха в София прайд

Хиляди се включиха в София прайд

Десетото юбилейно шествие “София прайд” събра хиляди хора в събота вечерта в центъра на София. Парадът се проведе при засилени мерки за сигурност и протече спокойно и без инциденти въпреки паралелно провеждащите се контрамероприятия.

Организаторите на шествието "София Прайд", което тази година се провежда под мотото "Да прогоним предразсъдъците", обявиха в началото му, че очакват рекорден брой участници – над 3000 души.

Моника Писанкънева от организационния комитет на парада заяви, че за разлика от предишни години, това издание ще се запомни с най-голям брой участници, както и с възможно най-голяма подкрепа от различни институции и неправителствени организации.

Досега подкрепа за инициативата са изразили 20 от дипломатически представителства у нас. Десет от тях ще имат представители и на самия парад. Освен това тази година за пръв път инициативата се ползва и с подкрепа от страна на бизнеса. Над 20 фирми са окачили знамето на дъгата, а някои от тях са произвели различни продукти, специално за "София прайд".

От съображения за сигурност маршрутът на шествието не е предварително обявен. Организаторите призовават участниците да бъдат внимателни при прибирането си след края на шествието, когато могат да станат обект на агресия и провокации от противниците на гей-парада.

Столичната полиция е предприела изключителни мерки за сигурност, за дане бъдат допуснати инциденти. Конна полиция, жандармерия, патрули, оградителни ленти и съоръжения покриват целия периметър на Княжеската градина.

Организаторите издигнаха кукерска маска като символ на събитието. "Като други българи обичаме традициите и в същото време смятаме, че те могат да бъдат деконструирани - да разширим малко представата за нормалност", заяви Моника Писанкънева.

Паралелно с гей-парада се проведе контрамероприятие "Да изчистим София от боклука" на организацията "Национална съпротива", на което присъстваха стотина души. От полицията бяха изградили буферни зони между двете събития.

В същото време в столицата се проведоха и още две шествия - митинг "За възраждане на семейните ценности" в близост до пилоните на НДК и митинг в подкрепа на предучилищното възпитание и подготовката на децата в неравностойно поведение пред сградата на президентството.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?