Хиляди секретни страници за войната в Афганистан се появиха в интернет

Хиляди секретни страници за войната в Афганистан се появиха в интернет

Серия публикации, базирани на секретни документи, посветени на войната в Афаганистан, се появиха във водещи издания по света - в британския вестник "Гардиън", американския "Ню Йорк Таймс" и германското списание "Дер Шпигел", съобщи в понеделник ББС.

Хиляди файлове класифицирана информация попаднаха у собствениците на международния портал Wikileaks.org, специализиран в публикацията на секретни документи и информация, станали достъпни благодарение на "теч" от спецслужби и ведомства.

От документите, които журналистите от трите издания са получили, се сглобява следната картина на Афганистан: коалиционните сили губят войната, военните избиват стотици мирни жители и информацията за това не става обществено достояние, нападенията на талибаните се увеличават, а командващите сили на НАТО се опасяват сериозно, че Пакистан и Иран са тези, които поддържат нестабилността в региона.

Собствениците на Wikileak твърдят, че са получили над 90 хиляди отчета и съобщения на разузнавателните служби, свързани с конфликта в Афганистан. Те са били изготвени в последните шест години на военната операция ( 2004-2010), по време на която загинаха над 300 британски и над хиляда американски военни и още десетки от останалите съюзнически сили.

Документите, които попаднаха в редакциите на най-големите медии, са били използвани от Пентагона и военните в Афганистан, за да се съставят планове на нови операции и за подготовката на брифинги за ситуацията в зоната на конфликта.

Според ББС това изтичане на информация може да се окаже най-мащабното в цялата история на САЩ

Администрацията на Барак Обама подложи на остра критика собствениците на портала за решението им да публикуват секретните документи. От портала отказват да посочат източниците, подали им материалите.

"Всяка стъпка на военните"

Както отбелязва в. "Гардиън", секретните документи подробно разказват за ред епизоди, които военните биха предпочели да не се разгласяват..

Сред тях са действията на тайни "черни" поделения, чиято задача е ловът на талибански главатари с цел безшумната им ликвидация.

Документите разкриват още, че коалиционните сили са използвали безпилотни самолети, направлявани от военната база в Невада, за да следят и унищожават талибани.

В. "Ню Йорк Таймс" акцентира, че според документите, пакистанските разузнавателни служби помагат на талибаните, макар Пакистан да получава от САЩ над един милиард долара за борба с хаоса в региона.

В. "Гардиън" отбелязва, като се позовава на бивш високопоставен американски военен, че тези отчети и данни са съставени от старши офицери в разузнаването и в тях влизат "слухове, измислици и стари данни" и не са предоставяни на по-високо равнище в командването.

Научено от журналистите

Според официалното изявление на Белия дом "картината на хаос, която се рисува на базата на публикуваните, е била вярна до началото на новата афганистанска стратегия на Барак Обама".

"Важното е да се обърне внимание, че документите се отнасят за периода между 2004 и 2009 г.", се казва в изявлението.

В коментар от името на съветника на Барак Обама по въпросите на националната сигурност ген. Джеймс Джоунс се казва, че публикацията на тези документи "може да застраши живота на американците, на партньорите на САЩ, както и националната сигурност на страната".

В коментара се казва още, че от Wikileaks не са направили никакъв опит да се свържат с властите на САЩ по повод на документите и че САЩ са научили за предстоящата публикация от журналисти.

Ген. Джоунс твърди, че публикуваните сведения "няма да повлияят на дългосрочните ангажименти на САЩ към Афганистан и Пакистан"

Официален представител на американските власти съобщи още, че Белият дом е знаел за готвените публикации и е предупредил за тях афганистанските и пакистанските партньори.

Реагирайки на публикациите в медиите, посланикът на Пакистан в САЩ заяви, че неговата страна изцяло поддържа сътрудничеството с американските военни, и осъди изтичането на секретна информация.

Оправдание на публикациите

Предполага се, че документите са били предадени на Wikileaks от военен анализатор, който по-рано бе арестуван в Ирак и обвинен за изнасяне на секретна информация.

Възможно е това да е същият човек, който предаде на Wikileaks видеото, от което се вижда как военен хеликоптер на САЩ напада мирни жители през 2007 г.

Обяснявайки решението си да публикува материали, основани на секретните документи, в. "Ню Йорк Таймс" пише, че "те показват с какви трудности се сблъскват САЩ и техните съюзници" по начин, по който никакви други документи това не правят". По тази причина, смята изданието, публикацията на секретните файлове е оправдана. .

В. "Ню Йорк Таймс" подчертава, че и трите издания, получили достъп до документите преди няколко седмици, са решили да не публикуват данни, които биха могли да нанесат ущърб на националната сигурност на САЩ или да подложат на опасност операция на военните. Те са препоръчали на портала Wikileaks да постъпи по същия начин, каквато била и молбата на Белия дом. Изданията не публикуват имената, които са споменати в документите.

Няма обаче никакво съмнение в автентичността на документите, подчертава американското издание.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?