Паметникът на Съветската армия осъмна с маски на Гай Фокс

Хиляди софиянци протестираха срещу ACTA

Полицаи предупреждавали, че ще изискват касови бележки за преносими компютри

Най-малко 5000 – 6000 души протестираха в събота по централните софийски улици срещу, ограничаващо свободата в Интернет търговско споразумение АСТА.

Протестиращите се събраха в 11.00 часа пред НДК и потеглиха в протестно шествие към сградата на Народното събрание, минавайки през бул. Витоша.

Протести се провеждат в още 18 български града и в още около 150 в цяла Европа.

С викове “И преди и сега Интернет е свобода” протестиращите, достигайки до сградата на Народното събрание издигнаха плакати с надписи: „Не на ACTA”, „Спрете ACTA или ние ще я спрем”, „Подпиши ACTA, загуби изборите”, “Не патентовайте живота ни - заедно за пряка демокрация",  “Ако глупостта имаше способност да лети, то ГЕРБ би изчезнал безследно в небесата”.

За всеки лаптоп МВР иска касова бележка

През цялото време на протеста и по неговия маршрут стотица полицаи бдяха над демонстриращите.

Пред Mediapool блогъри се оплакаха, че в началото на шествието полицаи проверявали личния им багаж,  забранявали им да носят маски, както протестираха поляците преди седмица.

"Като видяха лаптопа ми, ме попитаха дали имам касова бележка за него, за да докажа, че не съм го откраднал, но все пак не го иззеха", разказа участвал в шествието.

Служители на МВР са образували плътен кордон пред сградата на Народното събрание. Сигурността се осигурява от над 10 буса на “Жандармерията”, 30 патрулки и джипове. На протестиращите се забранява да преминават в близост до сградата на Народното събрание.

Паметникът на Съветската армия осъмна с маски на Гай Фокс

Междувременно в събота сутрин, месеци след като през лятото на миналата година художници пребоядисаха войниците от паметника на Съветската армия като американски комиск герои, “братушките” се превъплътиха в нови роли. Часове преди протеста те осъмнаха като активисти на движението срещу АСТА.

"Героите от миналото осъмнаха с маска на Гай Фокс в знак на протест, че AСTA ще сложи цензура върху героите на настоящето и бъдещето. А когато и миналото се обяви срещу настоящето... значи трябва да спасяваме бъдещето. Заедно срещу ACTA", призоваха във "Фейсбук" активисти рано тази сутрин.

Протестите срещу ACTA в Европа

По-късно днес се очакват демонстрации в Париж, Берлин, Лондон, Прага, Будапеща, Варшава и други. Демонстрациите се провеждат ден след като някои страни замразиха ратифицирането на спорното споразумение.

В навечерието на днешния протест Германия обяви, че замразява подписването на противоречивото споразумение АКТА и посочи, че се нуждае от повече време, за да го обмисли. Същото направи и Латвия.

По-рано Полша, Чехия и Словакия спряха подписването.

Споразумението АКТА е договорено между Европейския съюз, САЩ, Япония, Канада, Нова Зеландия, Австралия, Сингапур, Южна Корея, Мароко, Мексико и Швейцария. Целта му е да се бори с фалшификациите в много широк смисъл - от лекарства и други стоки до незаконното сваляне на съдържание от интернет.

Според критиците на документа текстът му е много неуточнен, оставя вратички за злоупотреба. За да влезе в сила, споразумението трябва да бъде ратифицирано от националните парламенти на подписалите го страни, както и от Европейския парламент.  

Споделяне

Още по темата

Още от България