Хиляди таксита на протест срещу руския "Юбер" у нас

Акцията срещу "Максим такси" е в четвъртък, в центъра на София

Хиляди таксита на протест срещу руския "Юбер" у нас

Таксиметровият бранш планира шумен протест в четвъртък в центъра на София срещу нелоялната конкуренция от страна на руския "Юбер" у нас - "Максим такси".

Организаторите предупреждават, че акцията ще е мащабна, като в нея щели да се включат около 5000 таксиметрови автомобила. Те протестират срещу извършваните от "Максим такси" "нерегламентирани превози на пътници срещу заплащане".

Едва в началото на март Комисията за защита на конкуренцията реши да провери руската компания за споделени пътувания "Такси Максим" (Maxim) дали извършва нелоялна конкуренция на българския пазар.

Безконтролната услуга за свързване на пътуващи чрез смартфон приложение с шофьори, които са готови да превозят до посочената дестинация клиентите, работи у нас от 2014 г. "Максим" претендира, че не е превозвач и затова не подлежал на регистрация и регулации.

Неотдавна на "Максим такси" бе направена проверка от страна на Националната агенция за приходите, но оттам не отговориха на Mediapool какви са резултатите. По неофициална информация част от шофьорите, които работят с "Максим", са изрядни таксиметрови водачи, които плащат местния си данък, докато друга част ползват личните си автомобили и не отчитат дейността си никъде.

Българският клон на "Максим" е управляван от руснак, а собственик на капитала му е компания в Доминиканската република. "Историята на компанията започва в малкото руско градче Шадринск, от една малка таксиметрова служба. Компанията беше основана от млади инженери от Курган - специалисти по автоматизация на технологичните процеси", пише на сайта на услугата, стартирала през 2003 г.

От 2014 г. компанията започва да работи извън Русия, като отваря клонове за поръчка на такси в Украйна, Казахстан, Грузия, България, Таджикистан, Беларус, Азербайджан, Италия.

Реално "Максим такси" предоставя същата услуга като на забранената у нас "Юбер" след недоволство от страна на таксиметровия бранш през 2015 г. Тогава Комисията за защита на конкуренцията наложи сериозна глоба и нареди на българския клон на "Юбер" да прекрати дейността си. Причината бе нелоялна конкуренция от страна на компанията, която няма лиценз за превоз на пътници.

Впоследствие Съдът на ЕС постанови, че "Юбер" е транспортна услуга, което означава, че ако иска да продължи дейността си, трябва да бъде регулирана като таксиметровите компании, които трябва да покриват определени изисквания и да се регистрират.

Протестиращите срещу "Максим" таксита се събират в четвъртък около 13.45 ч. на 7-ми километър в столицата, в райнона на "Младост" и "Дружба". От 14 до 16 ч. те ще преминат по бул. "Цариградско шосе" и ще приключат акцията си до храм-паметника "Св. Александър Невски".

Протестът се организира от Инициативен комитет на водачите в София, в който влизат фирмите "Такси С експрес", "Радио СВ такси", "Йелоу 333", "За едно евро" и "О’К супертранс". Акцията се подкрепя от "Съюз такси", "Национален съюз на превозвачите в България", "Браншова камара на таксиметровите водачи и превозвачи в България" и от "Асоциацията на таксиметровите синдикати в България".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес