Хиляди турци кандидатстват за освобождаване от военна служба срещу заплащане

Хиляди турци кандидатстват за освобождаване от военна служба срещу заплащане

Близо 200 000 турски мъже са подали молба през последните два дни по схема за намаляване на военната служба срещу значителна такса, съобщи ДПА, цитирайки Анадолската агенция.

Миналия месец парламентът прие проектозакон, който намалява задължителната военна служба за младите мъже, но срещу сериозно заплащане. След това той беше подписан от президента Реджеп Тайип Ердоган и публикуван в Държавен вестник на 3 август.

Много млади мъже продават всичко, което имат - автомобили, домове, камили и говеда, за да платят таксата, отбелязва агенцията.

Всички мъже на възраст над 18 години трябва да служат 12 месеца в армията. Но според новия закон мъжете, родени преди или на 1 януари 1994 г. могат да служат само 21 дни, ако платят 15 000 лири (2800 долара).

Турските граждани, които живеят в чужбина от най-малко три години, също ще бъдат освобождавани от военна служба. Но те трябва да платят 2000 евро и да участват в дистанционно обучение, организирано от турското министерство на отбраната.

Законът беше подкрепен от управляващата Партия на справедливостта и развитието на Ердоган и от крайнодесния ѝ съюзник Партия на националистическото действие.

Споделяне

Още от Свят