Хиляди участваха във Великото народно въстание IV

Българи от чужбина направиха клип с въпросите на Брюксел към Борисов и Гешев

Хиляди граждани се събраха в събота в София за четвъртото издание на "Велико народно въстание", чиято цел е оставката на правителството и главния прокурор. Протестът премина мирно на фона на засиленото полицейското присъствие.

Към всички подходи до площад "Независимост" имаше изградени пропускателни пунктове, на които се проверяваше съдържанието на чантите на желаещите да се присъединят към протеста.

"Поредната хубава екскурзия сме организирали на полицаите от страната", каза пред протестиращите Арман Бабикян от "Отровното трио". "Обещаваме да сме добрички", обеща той на служителите на МВР.

Пред събралите се хора "Отровното трио" обяви, че протестите са постигнали много и в Европа вече знаят какво се случва в България.

"Покоен приятел - Кристиян Таков, казваше така: "В България едни се борят с комунизма, други се борят с капитализма, а ние живеем на феодализма. Точно така е! Тези мафиоти ни направиха феодално общество. Крайно време е! Махаме ги", каза проф Велислав Минеков.

Организаторите призоваха пенсионерите да не се подвеждат от 50-те лева на месец, които ще получават до края на мандата на правителството.

От трибуната на протеста бе съобщено, че отвореното писмо на интелектуалците с настояване за оставка на Борисов и Гешев вече е подкрепено от 500 души.

И този път не липсваха оригинални хрумвания. Един от протестиращите се появи с поцинкована кофа на главата, на която бе изрязал очи. Върху нея имаше надпис: "ПКП Оставка". С кофата той очевидно изразяваше отношението си към председателя на парламвнта Цвета Караянчева.

След няколко часа на площад "Независимост" шествието се отправи към старата сграда на парламента и след това зави към катедралния храм "Св. Александър Невски", където протестът продължи. Този път полицията реши да не прави кордон в този участък, за да създава напрежение.

Накрая протестиращите се насочиха към "Орлов мост", който традиционно бе блокиран.

Това 87-и пореден ден на протести, които започнаха след акцията на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов на плажа край летния сарай на Ахмед Доган на Росенец и последвалото нахлуване на прокуратурата в президентството.

В понеделник (5 октомври) предстои безпрецедентен дебат за ситуацията в България в Европейския парламент. Либералите, левицата и зелените са настроени да подкрепят специалната резолюция, с която се призовава за продължаване на мониторинга върху страната и се подкрепят гражданските протести срещу Борисов и Гешев.

По неофицална информация премиерът Борисов е искал от председателя на Европейската народна партия Доналд Туск подкрепа и спиране на резолюцията. Туск е отказал да поеме ангажимент, защото евродепутатите в ЕНП са разделени в отношението си към ситуацията в България.

По-рано през деня в събота се проведе протестно автошествие, което отново блокира движението в района на граничния пункт "Дунав мост" при Русе. Протестиращите спряха автомобилите си в кръговото кръстовище край моста и обявиха, че блокадата ще продължи до 18.00 часа. Екипи на полицията пренасочваха трафика по обходни маршрути.


Протестът на кръговото в Русе, БГНЕС

Протестиращите блокираха пътя преди моста и в деня на предишното народно "въстание". Първото Велико народно въстание бе на 2-и септември и стана печално известно заради провокаторите, които предизвикаха сблъсъци с полиция. Много граждани, включително журналисти, пострадаха по време на този протест. Имаше и ранени полицаи.

Второто "въстание" бе на 10-и септември и същото събра десетки хиляди граждани, но премина спокойно. Третото "въстание" бе на 22-и септември, Деня на независимостта. Тогава полицията се опита напълно безсмислено да провокира гражданите, като не ги допусна да преминат покрай старата сградата на парламента.

Междувременно в събота българи, живеещи в чужбина, публикуваха клип, в който задават на различни езици 29-те въпроса към правителството, прокуратурата и персонално към Иван Гешев, зададени групата за върховенство на закона в Европейския парламент (част от комисията LIBE).

Проектът има за цел да разпространи въпросите и сред чужди медии, което "показва нетърпимостта на всички българите към срастването на мафията с държавата, липсата на правосъдие, зависимите медии, насилието над мирни граждани, присвояване на средства от европейски фондове за лични облаги". Видеото беше прожектирано върху партийния дом по време на протеста в събота.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?