Хиляди училища и няколко летища затворени в Малайзия и Индонезия заради пожарите

Хиляди училища и няколко летища затворени в Малайзия и Индонезия заради пожарите

Няколко хиляди училища и някои летища бяха затворени в Малайзия и Индонезия поради надвисналите на Югоизточна Азия гъсти облаци токсичен дим от горските пожари в Индонезия, предаде Франс прес.

От няколко седмици пожари опустошават тропическите гори в Суматра и Борнео. На втория от тези острови броят на определените чрез сателит места, изложени на риск от пожар, е нараснал два пъти вчера, предупреди метеорологичната агенция на АСЕАН.

Пожарите в Индонезия доведоха до дипломатическо напрежение с Малайзия и Сингапур, които са изложени на ефектите на гъстите облаци токсичен дим, отделящ се от пожарите. В Малайзия бяха затворени около 2500 училища, включително 300 в столицата Куала Лумпур.
Нивото на замърсяването на въздуха в страната достига равнища, определяни като "опасни" или "много опасни". Засегнати са най-малко 1,7 милиона ученици.

Малайзийските власти провеждат операции за разпръсване на облаците и обмислят въвеждането на закон, който предвижда наказания за малайзийски земеделски компании, предизвикващи пожари в чужбина, предаде Асошиейтед прес.

В Индонезия бяха затворени няколкостотин училища в Суматра и 1300 в центъра на Борнео. Няколко летища в Борнео също бяха затворени поради липса на видимост, добавя АФП.

Джакарта изпрати 9000 пожарникари и войници с хеликоптери за борбата с пожарите. Предвид мащаба на задачата обаче жителите разчитат преди всичко на приближаването на дъждовния сезон, отбелязва АФП.

Подобни пожари се случват в Индонезия всяка година, но през настоящата придобиха особен размах заради особено дългия и топъл сух сезон.

Нивото на замърсяването на въздуха в Сингапур се определя като опасно за здравето, според местни данни. Министерството на околната среда на града държава изрази притеснения от ефекта на пожарите върху глобалното затопляне.

Индонезийската полиция съобщи днес, че е арестувала 230 души, заподозрени, че са подпалили някои от пожарите, обхванали страната, съобщи АП. Трима от тях били задържани, докато се опитвали да разчистят земя за земеделие в национален парк, където живеят 140 диви слонове, които са застрашен вид.

Споделяне

Още от Свят