Хиляди украински националисти участваха във факелно шествие в Киев

Хиляди украински националисти участваха във факелно шествие в Киев

Факелно шествие на хиляди украински националисти премина по улиците на Киев по случай 75-ата годишнина от основаването на УПА (Украинската въстаническа армия) и Деня на защитника на отечеството, който от 2015 г. се отбелязва на 14 октомври.

Десните партии "Свобода", "Десен сектор" и "Национален корпус" бяха призовали за демонстрации в цялата страна, предаде ДПА. Организаторите, които очакваха до 20 000 участници, нарекоха акцията "последно предупреждение към властта" във връзка с приетия от парламента закон за статута на Донбас.

Участниците - не по-малко от 10 000, носеха знамена на националистически партии и организации и скандираха лозунги като: "Бандера, Шухевич - наши герои!" и "Петя  вън!", обръщайки се към президента Петро Порошенко.

Около 5000 полицаи охраняваха шествието, което приключи без инциденти.

УПА, чиито вадачи са Степан Бандера и Роман Шухевич, е основана в Западна Украйна по време на германската окупация през Втората световна война, припомня ДПА. През 1943 г. нейните бойци извършват етническа чистка в областта Волин и в Източна Галиция, при което са избити десетки хиляди поляци (т.нар Волинско клане). В края на войната воюва против съветските сили чак до началото на 50-те.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?