Хиляди унгарци излязоха срещу промени в конституцията, ограничаващи свободите им

ЕК е загрижена от опасния крайно десен уклон на унгарското правителство

Унгарци на протест в Будапеща срещу промените в конституцията

Хиляди унгарци протестираха в неделя в центъра на Будапеща против предстоящите промени в конституцията на страната, които, според тях, ще ограничат демократичните им права, предаде Ройтерс.

Парламентът трябва да подложи на окончателно гласуване промените в основния закон в понеделник.

Управляващата дясноцентристка партия Фидес на премиера Виктор Орбан използва безпрецедентното си мнозинство от две-трети в парламента, за да прокара закони, които, според критиците им, ограничават гражданските свободи, отбелязва агенцията.

По силата на новите промени решенията на Конституционния съд, взети преди влизането на новата конституция в сила през 2012 г., вече няма да бъдат валидни. Това ще лиши правосъдието от важни законодателни текстове, с които досега то си "сверяваше часовника".

Рестриктивни нови наредби могат да се появят по отношение на висшето образование, бездомниците, избирателния закон и семейното право.

"До гуша ни дойде от всичко това," оплака се пред агенцията 17-годишна ученичка, като добави, че промените ще ограничат възможностите ѝ да влезе в университета, понеже държавни субсидии ще се отпускат само на студенти, които обещаят да работят в Унгария, след като се дипломират.

Ораторите, говорили по време на протеста, казаха, че повече няма да търпят правителството да им казва какво да правят и какво не.

Философът и опозиционен активист Миклош Гашпар заяви пред множеството: "Когато записват в конституцията как онези, които няма къде да отидат, имат или нямат право да спят на улицата и как студент без изгледи да си намери работа (в Унгария) има или няма право да си потърси работа в чужбина, тогава трябва да се запитаме дали ние, протестиращите, сме си загубили разсъдъка, или онези, които са писали конституцията."

В разговор по телефона в петък председателят на ЕК Жозе Барозу каза на Орбан, че неговото правителство и парламентът трябва да отговорят на опасенията "в съответствие с демократичните принципи на ЕС."

След телефонното обаждане Орбан изпрати писмо на Барозу, в което обеща Унгария да се съобрази с нормите и правилата на ЕС, без да се конкретизира.

По-рано тази седмица Съветът на Европа призова Будапеща да отложи гласуването на промените в конституцията. Правителството отхвърли тази молба, а унгарското министерство на правосъдието изпрати на Съвета подробно разяснение на промените, като предложи по-нататъшни дискусии.

Държавният департамент на САЩ и правозащитни организации също изразиха загриженост.

Днес обаче лидерът на парламентарната група на Фидес - Антал Роган заяви на пресконференция, че външният натиск върху Унгария е неприемлив.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?