Хиляди в Германия са били инжектирани с физиологичен разтвор вместо с ваксина срещу Covid-19

Снимката е илюстративна

Хиляди хора, ваксинирани срещу Covid-19, вероятно са били инжектирани с физиологичен разтвор вместо с ваксина в северния германски окръг Фрисланд, предаде ДПА.

Над 2000 души вече са се записали за реваксинация, след като бе съобщено, че медицинска сестра е обвинена, че е използвала физиологичен разтвор при ваксиниране на пациенти срещу вируса, съобщи здравното министерство на провинция Долна Саксония.

Засега не е ясно дали става дума за случайност или умишлени действия.

Говорител на окръга, разположен в Долна Саксония, каза, че от петък на засегнатите ще бъдат предложени първи подсилващи дози.

Полицията съобщи, че е възможно медицинска сестра да е инжектирала физиологичен разтвор вместо ваксина на хиляди хора във ваксинационен център в окръга - много повече, отколкото се е предполагало първоначално.

Според окръжните власти може да са засегнати около 8557 души ваксинирани между 5 март и 20 април. Точният брой обаче още не е известен.

Говорителка на здравното министерство на Долна Саксония заяви, че не знае за случаи на тежко боледуване от Covid-19 в резултат от инжектирането на физиологичен разтвор.

Тя обаче каза, че не са били сравнявани подобни данни, включително по причини, свързани със защита на информацията.

Споделяне

Още от Коронавирус

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?