Хиляди в София и Варна поискаха съдебна реформа и оставката на Цацаров

Над 1000 души се включиха във вторник вечерта в "Марша за европейско правосъдие" в центъра на София, а стотици се включиха в демонстрацията във Варна.

Шествието в столицата започна от площад "Народно събрание", мина по жълтите павета покрай Министерския съвет и приключи пред Съдебната палата. Демонстрантите настояваха за дълбока съдебна реформа и оставката на главния прокурор Сотир Цацаров.

В шествието се включиха много магистрати, адвокати, общественици и граждани.

Участниците скандираха "Няма да мълчим", "Долу Цацаров", "КОЙ предложи Цацаров?", "Оставка", "Реформа", "Мафията вън!" и "КОЙ, КОЙ, КОЙ", което бе отзвук от протестите през 2013 година срещу назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Когато маршът за правосъдие достигна до Министерския съвет имаше минута мълчание в памет на погребаната съдебна реформа. Не липсваха и задявки с връзките между Бойко Борисов и Сотир Цацаров. Протестиращите викаха: "Ти си го избра". Тази реплика е на бившия градски прокурор на София Николай Кокинов към Бойко Борисов по повод избора на Цацаров за главен прокурор през 2012 година.

После с викове "Всеки ден ще е така до победата" шествието тръгна към Съдебната палата, където хората отново започнаха да скандират "Оставка", "Мафия", "Долу Цацаров", "Няма да търпим" и др.

Когато множеството се събра пред палата, те почетоха с едноминутно мълчание жертвите на атентата в Манчестър. След това започнаха и кратките речи.

Организаторите от Инициатива "Правосъдие за всеки" обявиха целите си – дълбока съдебна реформа и създаване на прокуратура по румънски модел. Пред протеста Пепи Кънчев от инициативата каза, че над главния прокурор в България не бива да е само Господ, но и някой друг, на който Цацаров да се отчита. Споменаването на Румъния и успехите ѝ в борбата с корупцията по високите етажи на властта предизвика овациите на протеста.

Тома Белев от "За да остане природа в България" държа реч за връзката между съда, прокуратурата и опазването на околната среда. От Гражданско сдружение "Боец" обявиха, че "това е битката на гражданите срещу дебелите..."

"Ние не желаем да живеем в държавата на Буда и Пеевски. Не очакваме мафията да се бори сама със себе си. Това трябва да направим ние", призоваха от "Боец", които подадоха сигнал до съдебния инспектор за проверка на скандала ЦУМ-гейт.

Във Варна над 100 човека се включиха в гражданския марш. Демонстрацията започна от Съдебната палата на площад "Независимост“, а единственият действащ магистрат, който дойде да подкрепи протестиращите беше съдията от Апелативен съд – Варна Георги Йовчев. Той е и един от тримата варненски кандидати са избор в следващия Висш съдебен съвет.

Протестиращите варненци посочиха, че Цацаров и ВСС са основни проблеми пред българското правосъдие в момента.

Пред хората Георги Йовчев заяви, че е готов да се включи в един "нов отбор с визия“, който да възстанови доверието в съдебната ни система, което по думите му продължава да се срива. "Време е да покажем колко е важна ролята на правосъдието в държавата“, коментира апелативният съдия пред медиите.

Преди старта на проявата организаторите ѝ от "Правосъдие за всеки" обясниха, че датата е избрана, тъй като на нея е взривен в колата си до Палермо един от най-смелите борци срещу мафията в Италия - независимият прокурор Джовани Фалконе, станал символ на тази борба в световен мащаб. "На 24-ти май е празникът на писмеността и словото - имаме какво да кажем и да изискаме от нашите държавници по тези два повода", призоваха от инициативата.

Тя бе създадена преди време като се обяви за "независима гражданска общност за справедливост в българското общество, независим съд и ефективно правораздаване". Като съмишленици в него са обявени хора като адвокатите Александър Кашъмов и Михаил Екимджиев. Други публични личности, които са съпричастни с идеите на "Правосъдие за всеки" са Биляна Гяурова-Вегерстедер, Жюстин Томс, Нели Огнянова, Атанас Славов, Душана Здравкова, Иво Божков, Камен Алипиев, Мануела Малеева, Симеон Колев и др.

"Моментът е преломен! Държавата ни се разпада, овладяна от олигархията, която е превзела всички власти. Имаме парламент без реформаторски партии, правителство, което явно няма намерение да продължи съдебната реформа, и правосъден министър, който я обяви за приключена само преди година“, посочиха преди демонстрациите ортанизаторите.

В призива си те обясняват, че в символ на Висшия съдебен съвет (ВСС) са се превърнали "кървавите агнешки главички“ – "еманация на страха и зависимостите от политиците и мафията“.

"Всеки опит на независимите и почтени магистрати да повдигнат там въпросите за върховенството на правото или спазването на морала и закона се сблъсква или със стена от мълчание, или с водопад от хули, обиди и заплахи“, пише още "Правосъдие за всеки".

Организацията посочва, че вече има опит за публично заклеймяване и "може би дори за бъдещо отстраняване от поста на председателя на Върховния касационен съд, само защото не следва линията на пълно подчиняване на Съда на прокурорската воля!“

Според протестиращите главният прокурор "се изявява като самодържец“, който не дължи отчет и обяснения на никого. "Моделът ЦУМ явно е новият символ на паралелната власт“, пишат още от инициативата.

"Имаме и президент, който явно не мисли, че има проблем в сенчестите контакти на висши магистрати и в заплахите към свободни медии!“, коментират организаторите на протеста.

"Правовата държава е в опасност, защото ключови институции вместо да защитават правосъдието и гражданите, всъщност защитават мафиотски интереси. Случват се задкулисните срещи на главния прокурор, които в една правова държава са недопустими и най-малкото би имало ясни последствия за ръководителя на прокуратурата. Има опит да се манипулират изборите за членове на ВСС чрез една електронна система, която доказано от независими експерти е манипулируема. Накрая можем да стигнем до избора на председател на ВАС, който се очертава да бъде непрозрачен", каза пред БНР преподавателят по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски" Атанас Славов .

Според него в момента се прави опит да бъде запазено статуквото в съдебната власт, което "не обслужва гражданите, а различни сенчести интереси".

"В момента сме в един много ясен разделителен период – или ще продължи съдебната реформа дълбоко и радикално или корупционното статукво в съдебната власт ще завладее всичко за следващите пет години. Периодът е ключов", каза още Славов.

Споделяне

Още от България