Хиляди в София отново поискаха защита за Пирин

Демонстрации имаше в почти всички областни градове, както и в Лондон и Брюксел

Протестно шествие в защита на Пирин, в което се включиха хиляди граждани, блокира за около час част от центъра на София в четвъртък вечерта, докато в Народния театър "Иван Вазов" се провеждаше церемонията по официалното откриване на европредседателството, а по бул. "Витоша" друга демонстрация скандираше в подкрепа на намеренията за нови ски строежи на Банско.

Според организаторите на шествието в защита на Пирин от екокоалицията "За да остане природа в България" участниците са били поне осем хиляди.

Недоволни срещу решението на правителството да промени плана за управление на парка Пирин излязоха в повечето областни градове на страната, макар предварително да бяха обявени протести само в 16 града. Българи в чужбина също подкрепиха исканията за спазване на екологичното законодателство и защита на Пирин като демонстрираха в Лондон и Брюксел.

Важни пътни артерии в центъра на София бяха затворени заради природозащитниците, които отново поискаха оставката на екоминистъра Нено Димов и отмяна на правителственото решение от 28 декември 2017 г.

Шествието в столицата тръгна от паметника на Патриарх Евтимий по бул. "Васил Левски" и първо блокира движението на автомобили на кръстовището му с ул. "Гурко" край Спортната палата. Жандармерия и множество полицаи охраняваха демонстрантите, които скандираха "Мафия!" и "Оставка!".

Участниците носеха огромни плакати "Спасете Пирин!", "Граждани срещу мафията", "Пирин не е баница".

Плакат "We stay strong – Корупцията прави силата" пародираше девиза на българското европредседателство "Съединението прави Силата", преведен на английски като "United we stand strong“, което по-скоро означава "Обединени ние оставаме силни". Това обаче предизвика недоволството на някои от участниците в протеста и хората, които го носеха, надянали маски на европейски политици, бяха помолени да се оттеглят.

В пазарска количка протестиращи возеха буркани с надпис" Чист въздух за продан".

"Най-лошото е, че не само в Пирин се случва това, това е навсякъде. Ще протестираме, ако трябва, ще ги изметем от правителството и нещата ще се оправят. Рязко!", заяви екозащитник, цитиран от БНР

Министерството на икономиката да се спретнат, и на околната среда и на водите също, и да се съобразят, да направят един коректен договор за концесията. С ясни параметри, призоваха още демонстранти.

Според тях чуждестранните журналисти, които са в България да отразяват европредседателството, няма да оставят незабелязани редицата протести в четвъртък.

Многохилядното шествие премина по ул. "Гурко" и ул. "Раковски", за да завие по бул. "Патриарх Евтимий" до възстановения монумент на лъва от някогашния войнишки мемориал пред НДК.

Там екозащитниците се събраха в градинката и освободиха платното на булеварда, за да бъде възстановено движението за автомобилите.

Пред лъва те отново издигнаха исканията си в защита на планината и за спазване на екологичното законодателство, което според тях е нарушено с решението за промяна на плана за Пирин.

В Пловдив над триста души, някои от които бяха довели и децата си, се събраха на площад "Съединение" в защита на Пирин и с искане за оставката на Нено Димов, тъй като според тях той говори повече за бизнес отколкото за опазване на околната среда.

Протестиращите потеглиха в шествие, което наложи за кратко затварянето на булевардите "Шести септември" и "Цар Борис III Обединител" по улица "Железарска" и към Главната улица, предаде БТА.

В Благоевград протестът събра около стотина души, които скандираха на площадното пространство пред Мол “Ларго” с плакати “Искаме природа! Не искаме бетон”, “Спаси Пирин”. Протестът е срещу беззаконноста – и на местно и на най-високо национално ниво, водеща до унищожаване на българската гора и природа.

Протестът не е просто срещу “втори лифт” или против развитието на ски туризма, а срещу незаконния начин, по който това се случва, заявиха демонстранти.

Стотици се събраха и пред кметството във Варна на екопротест въпреки дъжда и се заканиха да продължат демонстрациите докато правителството им обърне внимание.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?