В деня на национален траур

Хиляди варненци почетоха паметта на Пламен Горанов

Цветята от поклонението пред Пламен бяха положени пред общината, сн. БГНЕС

Хиляди варненци се стекоха в сряда пред и в църквата "Св. Петка", за да почетат паметта на 36-годишния Пламен Горанов, който се самозапали в знак на протест срещу управлението на града и почина от раните си преди три дни.

 

Опашката от желаещи да се простят с Горанов започна да се трупа пред храма далеч преди обявения за поклонението час. Сред хората имаше както негови роднини, приятели, съратници от протестите, в които младият мъж участваше преди да предприеме драстичните действия, така и много хора, с които Пламен не се е познавал. Близо два часа продължи поклонението като неговата опашка се изви и по бул. “Ген. Колев“.

 

Пламен имаше харизма да се хареса на всички, коментира пред медиите негов близък. Според него каузата на Горанов е била търсенето на справедливост и превръщането на света в по-добро място. “Сега той замени живота си, за да покаже на хората как трябва да се живее, как трябва да се отстояват позиции“, допълва той, цитиран от БГНЕС.

 

Не присъстваха обаче никакви представители на местната власт и кметството, пред което Горанов се самозапали на 20 февруари, държейки плакат: "Оставка на Киро и целия Общински съвет до 17 часа на 20 февруари 2013 година". Не бяха донесени и венци и цветя от името на властта, въпреки че денят на погребението на Пламен е обявен за ден на национален траур .

 

След поклонението колата с тленните останки на Горанов тръгна от храма и спря пред общината, където бяха положени поднесените през ковчега му цветя. Тялото на младия мъж ще бъде изпратено в София за кремация.

 

Стотици съграждани на Пламен решиха да му отдадат почит, като посетят лобното му място. Пред варненската община бе натрупана и голяма камара от камъни, около която хората оставят посланията си.

 

Решението на правителството да обяви 6 март за ден на национален траур в памет на младия мъж предизвика силно възмущение в социалните мрежи. Много хора приеха решението като крайно лицемерно, тъй като приживе Горанов протестираше срещу напусналия в сряда кмет Кирил Йорданов, който пък дълго време бе поддържан от ГЕРБ.

 

"Единствената причина да подадем оставка е да не се пролее и капка кръв. И затова днес мотивът за траура е този, че този човек, Пламен, който е от протестите, проля своята и затова сме го взели като решение", коментира междувременно премиерът в оставка Бойко Борисов.

 

По думите му Горанов "имаше кауза, и затова вчера взех това решение, което вие подкрепихте, разбира се, да обявим днес ден на траур".

 

"Такива има, мисля, два случая, в които е обявявано за един човек траур в държавата. Този човек имаше кауза. Аз много внимателно слушах, когато говореха неговите приятели. Не го познавам, но този човек е отишъл да търси някаква справедлива кауза, това, което всъщност ние винаги сме искали. Властта е на хората, те излъчват управлението, то трябва да бъде такова, че хората да са доволни. Това можем да направим само в този момент за него. А оттук нататък всички други да си направят изводи", каза още Борисов.

 

Парламентарната шефка Цецка Цачева също не пропусна да се изяви по темата, определяйки самозапалването като нееднозначен акт между "отчаянието" и "гражданската доблест".

 

"При всички положения смъртта на Пламен Горанов е знак, че обществото не желае да приема безропотно каквато и да е форма на социално изкривяване", добави Цачева, призовавайки колегите си "като политици и най-вече като граждани да се замислим и да бъдем още по-отворени към посланията на обществото".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?