"Хиляди врътки" за манипулиране на СРС-та излязоха от "Яневагейт"

"Не е моя работа аз да разбърквам там и да бъркам в лайното и да го разсмърдявам..."

Два дни, след като мегаскандалът покрай подслушания разговор между бившата шефка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, съдия Румяна Ченалова и адвокат Момчил Мондешки осветли зависимости между висши магистрати и главните редактори на някои медии, новият епизод от СРС-сагата, публикуван от "Биволъ", хвърля светлина върху злоупотребите със секретни способи в службите.

"Хиляди врътки" съществуват за заобикаляне на ограниченията, разписани в Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС), така че службите да подслушват когото и колкото си искат.

Това става ясно от думите на главната героиня в "Яневагейт", която по-рано тази година бе осъдена на 1 година условно именно за даване на разрешения на незаконни СРС-та по разработката на ДАНС "Червей". Както е известно, именно това дело е основна тема на записания разговор и стана повод за отстраняването и осъждането на Янева.

"Законът казва – когато изтече срокът СРС-то се преустановява. И започва да тече нов срок. В закона нямаш изискване 180 дена, тоест едно искане да бъде по една разработка, еднократно една година само едно. Нямаш такова изискване. Тоест, могат да бъдат няколко искания. Няма проблем според мене никакъв. Да не говориме и друго. Няма в България единен централизиран регистър на СРС-та. Значи, какво можеш да направиш. Отивам в един съд. По отношение на лицата има искане… има ограничение до 180 дена. И повече не можеш. Но по отношение на обектите няма, а тва е обект. Примерно, искаш да избегнеш срока по отношение на лице. Отиваш в един съд. Пускаш такова искане. Изтичат ти 180 дена с продълженията и оттам отиваме в друг съд. И пускаш още 180 дена. Ми то няма единен регистър. Те няма как да го проверят. И получаваш от другия съд още 180 дена. И така обикаляш всичките съдилища. Може да стигнеш до еди-колко си дни", разказва бившата шефка на СГС в записа.

Малко по-късно Янева описва и друга "врътка": "Примерно по отношение на лицето Момчил Мондешки ДАНС иска 180 дена. Аз разрешавам. След пет дена прокуратурата иска. След десет дена иска Вътрешна сигурност на МВР. Тва са отделни служби. Как го броиме тогава срока?"

"Аз мога хиляди неща да им кажа. Аз съм подписала аз т'ва, което съобщение му пуснах на Бойко, наистина аз съм подписала над 15 000 СРС-та, аз съм ги гледала и толкова съм ги мислила и там има хиляди проблеми. Но те са законодателно или направени в полза на службите, което е най-вероятно, и не е моя работа аз да разбърквам там и да бъркам в лайното и да го разсмърдявам, или просто е недомислица", споделя още Янева.

Следва уточнение от Ченалова, че все още не съществува единен регистър на използваните СРС-та, което прави по-лесно заобикалянето на закона от службите. По думите ѝ "може да те слушат две години, без да спрат, с различни разрешения", въпреки че максимално разрешеният срок за това е едва 180 дни.

"Ма хиляди врътки има. Нашият регистър, дори нашият регистър...", не довършва мисълта си Янева, защото е прекъсната от адвокат Мондешки: "Т'ва означава, че Цецо и Бойко са силни с това и с т'ва те удрят, щото от т'ва горе-долу нещо хал-хабер си имат, нали така?"

Скандалът "Червей" избухна в началото на февруари м.г., няколко месеца преди тогавашните председател на ДАНС и главен секретар на МВР – Владимир Писанчев и Светлозар Лазаров, доброволно да овакантят постовете си по молба на премиера Бойко Борисов. Двамата останаха встрани от аферата, макар да стана ясно, че безконтролният достъп до централния полицейски регистър е бил осъществен именно от агенти на службата с дейното съдействие на ръководството на силовото ведомство. Бившият МВР шеф Цветлин Йовчев също остана само свидетел по казуса.

Последва серия от изтекли записи на разговори между Янева, Ченалова и Мондешки, водени в разгара на аферата "Червей". Тримата си говорят най-вече за поисканото от премиера Бойко Борисов "опраскване" на съдия Владимира Янева, което е изпълнено от главния прокурор Сотир Цацаров. В записите съдия Янева много ясно посочва голяма част от задкулисните обвързаности между изпълнителната и съдебната власт, но разследване за търговия с влияние така и не бе образувано.

Прокуратурата започна разследване за това кой е направил незаконните записи, но дори и то стигна до задънена улица и бе спряно това лято. Междувременно ЕК недвусмислено настоя казусът да бъде разследван, включително и в официалния си доклад, огласен през януари, но това така и не бе направено.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?