Хиляди жени на протест в Каракас срещу Мадуро

Хиляди жени на протест в Каракас срещу Мадуро

Хиляди жени излязоха по улиците на венецуелската столица Каракас, за да протестират срещу президента Николас Мадуро, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Демонстрантките организираха поход по улиците на града, като тръгнаха от четири различни места, преди да превземат основна пътна артерия - булевард "Франсиско Фахардо".

Готови сме на гражданско неподчинение. Ще се противопоставим на Мадуро и ще постигнем искането си за референдум, заяви венецуелската журналистка Лилиян Тинтори, съпруга на опозиционера Леоплодо Лопес, който е в затвора. Тинтори оглави кортежа на хилядите протестиращи жени, развяващи венецуелското знаме.

До протеста се стигна, след като в четвъртък избирателните власти на страната обявиха, че преустановяват временно процеса по организиране на референдум по въпроса дали Мадуро да остане на президентския пост или да се оттегли. Опозицията определи това като държавен преврат и призова за национална мобилизация срещу решението.

В неделя ще има извънредна сесия на венецулския парламент, в който опозицията има мнозинство. Очаква се на нея да бъдат взети конкретни мерки срещу решението за суспендиране на процеса за организиране на референдум.

В събота в съвместно изявление, разпространено от аржентинското министерство на външните работи, 12 страни от Организацията на американските държави, сред които Мексико, Бразилия, Чили и САЩ, изразиха безпокойство от решението на изборните власти във Венецуела да замразят процеса по организиране на референдум за съдбата на Мадуро.

Споделяне

Още от Свят