Хиляди жители на Крим се простиха с жертвите на масовото убийство в Керч

Хиляди жители на Крим се простиха с жертвите на масовото убийство в Керч

Хиляди хора се стекоха днес на централния площад в кримския град Керч, за да почетат паметта на жертвите на убийството в политехническия колеж и да се простят с убитите ученици и преподаватели, предаде ТАСС в петък.

Много хора са пристигнали специално от други райони на полуостров Крим и от съседния руски Краснодарски край.

При засилени мерки за сигурност и поставени метални детектори, на площада бяха допускани по 30-40 души, а зад огражденията, където се провеждаше самата траурна церемония, присъстваха само близки на загиналите.

 

По данни на властите в прощаването с жертвите на масовото убийство са участвали над 30 000 души.

Пред ковчезите на покрити с тъмночервен плат маси бяха подредени снимките на убитите с имената им.

 

В религиозната служба участваха имамът на джамията Джума-Джами Марлен Аджарипов и митрополитът на Керч и Феодосия Платон.

 

Прощалната церемония продължи повече от два часа. След това траурната процесия се отправи към централните градски гробища, където загиналите ще бъдат погребани в централния парцел. Загиналият младеж мюсюлманин ще бъде погребан в селището Горностаевка.

 

От 18 октомври в Крим е обявен тридневен траур.

 

На 17 октомври ученик от колежа взриви самоделна бомба и откри стрелба в учебното заведение. Загинаха 20 души, а нападателят се самоуби. Ранените са около 50.

 

Вчера броят на загиналите при стрелбата нарасна на 21 души.

 

Седем от ранените при стрелбата остават в тежко състояние. Руските власти се опитват да установят дали 18-годишният ученик, който извърши нападението, а след това са самоуби, е имал съучастници. Мотивите за деянието му остават неясни.

 

Бившата му приятелка разказа, че най-вероятно е искал да отмъсти на свои съученици, които са го тормозели.

 

Руският президент Владимир Путин пък обвърза стрелбата с последствията от глобализацията. Според него млади хора с психически проблеми използват интернет, за да организират подобни нападения.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?