Хилядните сметки за вода в блок в "Красно село" ще бъдат коригирани

Сметки за вода, шокирали получателите им, ще бъдат коригирани

Шокиращите сметки за вода между 1000 и 3800 лв., които получиха през август жителите на блок 200 в столичния квартал "Красно село" дв„Софийска вода“, ще бъдат коригирани, съобщиха от "Софийска вода" в четвъртък. Начислените разходи за общи нужди, които са довели до огромните суми, ще бъдат анулирани, но причината за появата на смущаващите фактури така и не е открита при извършената проверка от концесионера, става ясно от съобщението.

За случая се разбра в началото на септември, когато жителите на блока, получили невероятните сметки, се оплакаха пред медиите.

Сега от "Софийска вода" обявиха, че е приключила проверката в засегнатите входове "Д" и "Е" на блока. Не са намерени течове по вътрешната ВиК инсталация. Липсват и следи от нерегламентирано включване към водопроводната инсталация.

Така дружеството ще коригира сметките на потребителите за начислените общи нужди от началото на годината и те ще бъдат анулирани.

За да не се повтарят такива случаи в бъдеще, водният оператор е осигурил възможност за дистанционно отчитане на общите водомери в потърпевшите входове. Чрез него в реално време ще могат да се следят показанията му и при евентуално засичане на осезаема разлика в консумацията веднага ще се вземат мерки.

Живеещите в двата входа на блока вече са информирани за резултатите от проверката и за корекциите на сметките.

"Настоящият случай в бл. 200 на кв. “Красно село” е прецедент. Въпреки това “Софийска вода” предприе необходимите мерки, за да избегне подобни казуси в бъдеще. Дружеството направи промени във вътрешните процедури за работа. Те ще позволят занапред да се реагира по-бързо и да се предприемат превантивни и навременни мерки в такива ситуации", допълниха още от концесионера.

Споделяне

Още от България