Химическата атака в Дума поставя ОЗХО в центъра на вниманието

Химическата атака в Дума поставя ОЗХО в центъра на вниманието

Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) още веднъж се озова в центъра на международното внимание след атаката с нервнопаралитично вещество във Великобритания срещу бивш руски разузнавач и твърденията за химическа бомбардировка в сирийския град Дума.

Малко позната някога организация за разоръжаване, придоби известност, когато през 2013 г. спечели Нобеловата награда за мир и оттогава е във фокуса на общественото внимание заради нееднократните твърдения за употреба на химическо оръжие в Сирия по време на седемгодишната гражданска война в близкоизточната държава.

Експерти на мисията за установяване на фактите на организацията пристигнаха в Сирия, за да разследват предполагаемата химическа атака в Дума. Сирия и нейният съюзник Русия отричат да е имало атака.

Въпреки това оцелели очевидци, интервюирани от Асошиейтед прес, казват че в нощта на 7 април с усетили силна миризма на хлор. Според активисти има почти 50 души убити. Много от тях са били намерени с пяна около устата, признак на задушаване. Здравни работници казват, че са лекували симптоми като затруднено дишане и загуба на съзнание.

Какво е ОЗХО?

Организацията за забрана на химическите оръжия е международният орган, който прилага конвенцията за химическите оръжия. Конвенцията, която влиза в сила на 29 април 1997 г., е първият договор за забрана на цяла група оръжия.

 

Базираната в Хага организация има 192 страни членки, включително САЩ, Русия и Сирия, които обхващат около 98 процента от световното население. Сред малкото нечленуващи страни са Израел и Северна Корея.

 

ОЗХО наблюдава и проверява унищожаването на съществуващите запаси от химически оръжия, работи с химическата промишленост за предотвратяване на неправомерно използване и злоупотреба с химикали и разследва предполагаемо използване на химически оръжия.

С какво се занимава мисията за установяване на фактите на ОЗХО?

Мисията за установяване на фактите, създадена през 2014 г., има мандат да проверява твърдения за употреба на химически оръжия. Нейният екип от експерти отива на местата на предполагаемите атаки за събиране на проби, разговори с оцелели и медици, и събиране на други доказателства. Физическите доказателства са изпращат след това в акредитирани от ОЗХО лаборатории за анализ.

 

В случаите, когато екипът не е можел да дойде на място, мисията е провеждала интервюта с оцелели и очевидци на друго място. Членовете ѝ няколко пъти са посещавали Сирия за разследване на предполагаеми атаки.

Комисията обаче не посочва виновния за атаките. Създаденият през 2015 г. съвместен разследващ механизъм (СРМ) между ООН и ОЗХО имаше право да определя виновника, но миналата година беше разпуснат, след като Русия наложи вето на продължаването на неговия мандат в Съвета за сигурност на ООН. Москва твърди, че СРМ не е бил професионален и обективен в своите разследвания.

Какво означава забавянето на пристигането в Дума за разследването на ОЗХО?

Експертът по химически оръжия Жан-Паскал Зандърс казва, че забавянето ще означава, че някои физически доказателства за атаката биха могли да бъдат унищожени, но добавя, че други уличаващи "маркери" за използване на химически оръжия ще се запазят.

 

Следите от хлора, за който се предполага, че е химическото вещество, използвано в Дума, накрая ще изчезнат, ако бъдат изложени на атмосферно въздействие за дълго време, но физическите увреждания на въздушните пътища на жертвите, подложени на въздействието на газа все още ще бъдат явни, каза Зандърс в телефонно интервю.

 

Членовете на екипа могат да вземат също биометрични проби от оцелели или жертви за проверка на следи или "маркери" на излагане на отровен газ.

Какво ще търсят разследващите от ОЗХО?

Експертите на ОЗХО ще търсят физически доказателства като използвани при атаката муниции или следи от газ, ако са още налични на място. Те ще проучват и информация от открити източници като видеа и други свидетелства за събитията. Вероятно екипът също ще се опита да разпита оцелели, не само в Дума, но и другаде, ако са избягали в резултат на инцидента на 7 април.

 

Зандърс казва също, че експертите на ОЗХО вероятно ще имат достъп до съвременен софтуер, който да им позволи да проследят въздушното движение около времето на атаката, информация, която може да бъде използвана като доказателство в разследването.

Какво следва?

След като СРМ вече не съществува, докладът на мисията за установяване на фактите ще бъде изпратен на генералния директор на ОЗХО, който ще сподели констатациите в него със страните членки и с ООН. Тъй като засега не съществува ясен начин за изправяне на извършителите пред правосъдието, всяко доказателство за химическа атака ще бъде запазено и в бъдеще и ще послужи като сведение за дискусиите около сирийския конфликт в ООН и другаде.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят