Химикали от “Асарел Медет“ избиха риба в р. Банска Луда Яна

Изтичане на замърсени с богати химични разтвори води от минно-обогатителния комплекс “Асарел Медет“ изби голямо количество риба в горното течение на река Банска Луда Яна край панагюрското село Бъта.

От екоорганизацията “Зелени Балкани“ съобщиха в четвъртък, че според сигнали на граждани в реката от два дни плува мъртва риба. Голяма част от нея е изхвърлена на брега, където е станала плячка за диви птици и животни, както и домашни котки. Притесненията са, че със замърсената вода ще започнат да се поливат градините и така ще продължи предаването на химикалите по хранителната верига.

Проверка на Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите (РИОСВ)-Пазарджик установила, че причина за измирането на рибата е изтичане на води от канавка с богати химични разтвори от окисния отвал на предприятието. Съоръжението се затлачило от поройните дъждове, излели се в нощта на 15-ти срещу 16-ти юни в района. Отровната вода се изляла в река Асарелска и от там в Банска Луда Яна. Предприятието обаче не уведомило своевременно районната инспекция, което възпрепятствало адекватните реакции за овладяване на замърсяването, и за това дружеството ще бъде глобено.

От “Асарел Медет“ съобщиха, че веднага след констатираното изтичане заради падналите 92 литра /кв. м, на мястото на инцидента са мобилизирани техника и екипи, които отстраняват скалната маса и утайки, запълнили частично отводнителните съоръжения.

“Тези трагични инциденти навеждат на мисълта, че глобите за замърсяване на води и най-вече тези за укриване на информация са твърде ниски и предприятията лесно могат да си ги позволят. В същото време отговорността към човешкото здраве и околната среда в България продължава да е твърде малка, се посочва в изявление на “Зелени Балкани“.

“Факт е, че някои от предприятията в Средногорието години наред редовно плащат глоби за заустване на отровни води в реките и нищо друго не се случва. Реките продължават да текат мръсни и от време на време дори с мъртва риба. Според институциите обаче всичко е под контрол“, допълват природозащитниците.

Споделяне

Още от България