Химикът Георги Йорданов от СУ взе наградата "Питагор" за млад учен

Химикът Георги Йорданов от СУ взе наградата "Питагор" за млад учен

Преподавателят във факултета по химия и фармация на Софийския университет "Св. Климент Охридски" доц. Георги Йорданов е носител на голямата награда за млад учен "Питагор" за 2015 г., съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Изследователската дейност на доц. Йорданов е в областта на нанотехнологиите. Основните му приноси са за разработването на наноматериали на полимерна основа за лекарствено доставяне на антибиотици, на противоракови и противогъбични средства.

Голямата награда "Питагор" за успешен ръководител на международни проекти са получили проф. Галя Ангелова - ръководител на секция за лингвистично моделиране в Института по
информационни и комуникационни технологии при БАН, и доц. Нели Косева - директор на Института по полимери при БАН.

С награда за утвърден учен в природните науки и математикатае отличен проф. Стойчо Язаджиев - преподавател във Физическия факултет на СУ. Изследователската му дейност е свързана с общататеория на относителността и с уравненията на Айнщайн.

Наградата за утвърден учен в обществените и хуманитарните науки е за доц. Доротей Гетов от Института за литература при БАН. Той е изявен специалист по гръцка палеография и история на византийската литература.

За утвърден учен в биомедицинските науки е определена доц. Радка Кънева от Медицинския университет в София, работеща в медицинската генетика. Научните ѝ изследвания са свързани с откриването и изучаването на гени, свързани с развитието на онкологични заболявания.

Наградата за утвърден учен в техническите науки е за доц. Милен Георгиев от Института по микробиология при БАН, който разработва модерни методи за метаболитно инженерство. Отличените учени са получили статуетка, изработена от Вежди Рашидов, или холограма на статуетката "Питагор", и парична награда.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?