"Химимпорт" сля зърнения си бизнес

"Химимпорт" сля зърнения си бизнес

Осем дружества, контролирани от "Химимпорт", се сливат в една компания – "Зърнени храни България" АД, след като сделката бе одобрена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Антимонополният орган съобщи в сряда, че е разрешил сливането на “Слънчеви лъчи България”, “Бек Интернешънъл”, “Зърнени храни–Вълчи дол”, “Химимпорт Агрохимикали”, “Зърнени храни – Балчик”, “Зора”, “Прима Агрохим” и “Зърнени храни трейд”. Първите четири дружества са контролирани от "Химимпорт" АД, София, а останалите – от регистрираното в Лихтенщайн "Химимпорт предприятие".

След постановеното от КЗК предварително изпълнение на сделката всички активи и пасиви на предприятията ще преминат към новоучреденото дружество “Зърнени храни България”, София.

Одобрението на комисията е дадено след проучване, което показало, че сливането ще се отрази основно на пазара на търговия със зърнени и маслодайни култури и на пазара за производство на растителни масла и мазнини.

Установено било, че "Зърнени храни Трейд" и "Слънчеви лъчи" общо държат 3-4 на сто от зърнения пазар, а при маслодайните култури фирмите "Слънчеви лъчи", "Зърнени храни трай", "Зърнени храни-Вълчи дол" и "Зора" покриват 17 на сто от отрасъла. При търговията с растителни масла пък "Слънчеви лъчи" има дял от 7.7 на сто.

Предвид пазарните дялове на участниците, не се очаква концентрацията да повлияе съществено в този сектор ида доведе до негативни промени на съответния пазар, аргументира разрешението си КЗК. В стратегията за развитие на “Зърнени храни България” АД е предвидено, през 2008 г.,  да започне производство на биодизел., допълват от комисията.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?