Хипотезата за парижкия терорист, дошъл като бежанец, се разклати

Намереният сирийски паспорт е фалшив, името в него е на загинал войник от армията на Асад, Сърбия арестува мъж с идентичен паспорт, но с друга снимка

Хипотезата за парижкия терорист, дошъл като бежанец, се разклати

Хипотезата, че един от парижките атентатори-самоубийци е пристигнал от Сирия под прикритието на бежанец, се поразклати, след като стана ясно, че намереният в Париж край мястото на един от атентатите сирийски паспорт е фалшив. Посочената в него самоличност е на войник от армията на Башар Асад, загинал преди няколко месеца. Сръбските власти пък арестуваха бежанец, пристигнал в страната с абсолютно идентичен паспорт на същото име, но с различна снимка.

Намирането на сирийски паспорт до трупа на едно от камикадзетата засили безпокойството, че сред бежанци от Сирия може да има и джихадисти. По повод намирането на паспорта обаче Германия предупреди, че може да става дума за фалшиви следи, нарочно подхвърлени от Ислямска държава, за да се политизира и радикализира въпросът с бежанците в Европа. Сега това предположение изглежда все по-вероятно.

Френската крайна десница вече отправи призив за незабавно прекратяване на приема на бежанци в страната. В САЩ и Канада губернатори се обявиха срещу плановете за прием на сирийски бежанци.

Чия е самоличността от паспорта

Самоличността от паспорта на името на сириеца Амхад ал Мохамад, намерен до трупа на едно от камикадзетата в Париж, извършили атаките от 13 ноември, е на сирийски войник, загинал преди няколко месеца в Сирия, предаде Франс прес.

Паспортът, намерен в Париж, показваше, че Ахмад ал Мохамад е роден на 10 септември 1990 г. в сирийския град Идлиб, припомня агенцията. Ал Мохамад бил войник от силите, лоялни на сирийския президент Башар Асад. Той бил убит преди няколко месеца, допълва агенцията.

Според източници, цитирани от британския в. "Дейли мейл", точно копие на паспорт, като този намерен в Париж, може да се получи срещу сума от над 3000 долара. Фалшивият паспорт се издавал за няколко дни, допълва британският вестник.

Паспортът на името на Ахмад ал Мохамад беше намерен до трупа на джихадист, взривил се край Стад дьо Франс на 13 ноември.

Анализ на документа първоначално показа, че с него на гръцкия остров Лерос на 3 октомври е влязъл мигрант, който го е представил на гръцките власти. После този човек е напуснал Гърция на неизвестна дата, а след това е бил засечен в Сърбия и Хърватия, откъдето се е отправил към Западна Европа.

Към момента обаче френските власти не са потвърдили официално, че отпечатъците от пръстите на самовзривилия се в Париж терорист съвпадат с информацията, с която разполага сръбската страна. Липсата на такова потвърждение, както и намереният втори фалшификат с идентични данни, правят твърде достоверно предположението, че терористът е бил снабден с фалшив паспорт, за да се внуши връзка между терористичните нападения и бежанската вълна.

Човек със същия паспорт арестуван в Сърбия

Вчера сръбската полиция обяви, че е арестувала мигрант в приемния център Прешево, който носел паспорт също на името на Ахмад ал Мохамад със същите данни като на паспорта, намерен до трупа на джихадиста в Париж. Единствено снимката била различна.

Според сръбската полиция както паспортът до джихадиста в Париж, така и паспортът у бежанеца в Прешево са фалшиви. Сега сръбските власти в сътрудничество с френските власти разясняват произхода и на двата документа.

Ръководството на Сърбия работи с френските спецслужби, за да установи произхода на паспортите, съобщава сръбското издание Блиц. Париж се е обърнал за помощ към Белград, тъй като всички близкоизточни мигранти минават през регистрация в Сърбия и ръководството на страната има пълна база данни на бежанците.

Същевременно спецслужбите на Сърбия поддържат връзка с колегите си от Босна и Херцоговина и Република Сръбска, проследявайки дейността на предполагаемите привърженици на "Ислямска държава" в босненското село Горня Маоча. "Там може да се намира пункт за изпращане на терористи във Виена и по-далече, и ние знаем, че този парижки терорист се е движил по този път", е заявил за "Гардиън" източник от полицията.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?