Хирурзи от “Пирогов“ спасиха дете с рядко генетично заболяване

След успешната втора операция малката Мерал напуска "Пирогов" в добро състояние.

С поредица от операции хирурзи от “Пирогов“ спасиха дете с рядко генетично заболяване.

Проф. Росен Дребов – началник на детската хирургия в “Пирогов” и д-р Атанас Кацаров – началник на детската травматология в университетската болница извършиха втория етап на уникалната операция на малката Мерал.

Детето има т.нар. Синдром на Жун – рядко срещано генетично заболяване, което се предава от родителите на дете. Характерно за синдрома е, че пациентите най-често са с гръден кош, който спира да расте, не се развива правилно и придобива формата на камбана. Ребрата не растат навън, а неправилно – навътре. Така те притискат белия дроб и сърцето, а това пречи на децата да дишат. Три четвърти от тези пациенти умират до втората година от раждането си, заради дихателна недостатъчност.

Мерал беше оперирана от екипа на пироговските лекари през юни 2015 година. Тогава д-р Кацаров и проф. Дребов извършиха уникалната за цял свят операция, при която поставиха 2 титаниеви пластини. С тях разшириха гръдния кош и зададоха нова, по-широка форма. Почти 8 месеца по-късно лекарите извършиха втория етап на оперативното лечение.

Детето се възстановява добре и във вторник беше изписано от лечебното заведение.

Родителите на момиченцето се похвалиха, че няколко дни след операцията Мерал се премята, прави кълба и мост, изпраща въздушни целувки и е изключително енергична. Само преди година обаче никой не им е давал надежди, че момиченцето ще оживее, а да се движи или играе и дума не е ставало.

Когато Мерал е на три месеца започва ходенето им от специалист на специалист. Баща ѝ получава приятелски съвет: “Бягай оттук, защото няма кой да помогне”. Семейството вече е изгубило едно дете, заради същия синдром няколко години преди това. Вслушва се в съвета и се обръща за помощ към водещи клиники в Турция и Австрия. Там обаче такива случаи не са оперирали и родителите се връщат в България.

Гледайки репортаж по телевизията за друга уникална операция на дете, дело на същия екип, решават да потърсят в "Пирогов" спасение за детето. Няколко месеца по-късно лекарите поставят титаниевите пластини, които са поети от Фонда за лечение на деца.

Споделяне

Още от България